Hírek

2016.05.07. 07:55

A tudás mellé élményt is kaptak

Megnyitotta kapuit a 10-11. évfolyamos középiskolások előtt a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központja a héten. A fiatalok testközelből találkozhattak a tudománnyal.

Bajdó Bettina

Az előre szervezett iskolai csoportok nemcsak előadásokat, hanem laborokat és műhelyeket látogathattak, ahol izgalmas témák kerültek terítékre, érdekes kísérletek, mérések zajlottak. Problémamegoldó és lényeglátó „szemüveget” adva a diákoknak az oktatók betekintést kínáltak a szakterületek munkájába. Érkeztek gyerekek Szombathelyről, Körmendről, Sárvárról, Szentgotthárdról is.

Dr. Németh István rektorhelyettes elmondta, hogy a Nyitott egyetem - nyitott laborok, nyitott műhelyek programmal az a céljuk, hogy a színvonalas képzések mellett megmutassák az épülő infrastruktúrát, hogy eloszlassák a rossz képzeteket, hogy a múltban élnek. Hangsúlyozta, a jelenben töltik mindennapjaikat, melyek a jövőt tükrözik. A jövő zálogai pedig a hallgatók, ezt üzenik a fiataloknak ezzel a programmal. A nyitott egyetemmel most a középiskolásokhoz fordultak, de később az általános iskolásokat is megszólítják és a óvodásoknak is megmutatják a kulisszatitkokat. Megmutatva azt, hogy minden korosztály számára tudnak érdekes programokat kínálni.

A programból érdeklődésük szerint választhattak a középiskolások. Az ásványok, kőzetek, őslények laboratóriumában időugrást tettek a földtörténet régmúltjába. Szó volt az éghajlatváltozásról, a szombathelyi földrengésről, arról, hogy milyen következtetésekre lehet jutni a régészeti feltáráson előkerült csontok antropológiai vizsgálata alapján. Beszéltek arról is, hogy mit jelent az allergia egy orvos-biológus szemével, milyen a mikroszkopikus pollenvizsgálat, mit adhatunk és kaphatunk egyetlen kézfogással, valamint mi minden van a tejben!

Dr. Skribanek Anna, a növénytani intézeti tanszék koordinátora elmondta, hogy a Kutatók Éjszakája nevű rendezvény adta az alapötletet, az európai szervezésű, a mostani viszont helyi. Próbálnak megújulni és rendszeresíteni ezt a kezdeményezést. Kiemelte, komoly problémát jelent sokszor, hogy hogyan lehet közérthetően a tudományt közelebb vinni az emberekhez. Az ilyen és ehhez hasonló programok erre hivatottak. Itt ugyanis az érdeklődők nemcsak tudást, élményt is kapnak. Hiszen mikor foghat a hétköznapokban a kezébe valaki őskori csontokat vagy nézhet meg polleneket sokszoros nagyításban? Hozzátette, hogy az iskolai órákon a tananyag elsajátítása is nehezen megy, kevés impulzus éri a diákokat, pedig kell idő a gyakorlásra, a problémamegoldásra, az életre való felkészítésre. Itt testközelből láthatják, mivel foglalkoznak a szakemberek, a pályaválasztás előtt ez komoly előnyt jelenthet. Ráadásul így a tanárok is megmutathatják, mivel is foglalkoznak az egyetem falai között.

A Savaria Egyetemi Központban az előre szervezett iskolai csoportok nemcsak előadásokat, hanem laborokat és műhelyeket látogathattak, ahol izgalmas témák kerültek terítékre, érdekes kísérletek, mérések zajlottak. Az egyetemi oktatók a látványos, színes kémiai kísérletekben eltűnő, titkos tintákat is megmutatták. Erre törekedett dr. Füzesi István, a kémia és környezettan intézeti tanszék adjunktusa is, aki próbált olyan kísérleteket összeállítani a fiataloknak, melyek látványosak és illeszkednek a középiskolai tananyaghoz

Dr. Füzesi István, a kémia és környezettan intézeti tanszék adjunktusa próbált olyan kísérleteket összeállítani a fiataloknak, melyek látványosak és illeszkednek a középiskolai tananyaghoz. Sok diák ugyanis éppen a kísérleteken keresztül kedveli meg a kémiát és a fizikát. A gyakorlati megvalósítás felkelti az érdeklődésüket a tananyag iránt. Hangsúlyozta, az is fontos, hogy tudják, a szombathelyi egyetemen is jó képzések vannak, nem kell ezért feltétlenül messzire utazni. Elárulta azt is, hogy ő maga azért kedvelte meg a kémiát, mivel jó tanárok oktatták, sokat kísérleteztek és a versenyeken sikerélményei voltak. Reméli, a mostani programmal is kedvet csináltak pár diáknak.

A Bolyai János általános iskola és gimnázium tanulója, Nagy Mirtill már most tudja, hogy orvos szeretne lenni. A biológia érdekli, a nyitott egyetem programjai közül a mikrobiológiai előadás iránt érdeklődőt. Elmondta, minden lehetőséget kihasznál, hogy gyakorlati dolgokat tapasztaljon meg, erre az iskolában is van lehetősége. Nyáron egy hónapos táborba is készül, ahol kutatással foglalkozhat.

Vida Krisztián a mérnöki pálya felé kacsingat, a matematikát, fizikát kedveli. Az egyetemen főként a gépészeti laborok érdekelték, a robottechnológia. Ő is kihasznál minden lehetőséget, hogy gyakorlati tudásra is szert tegyen.

A Nyitott egyetem - nyitott laborok, nyitott műhelyek napok a pályaorientáció jegyében zajlottak, kísérő szaktanárokkal, szervezett formában. Hasonló programot legközelebb június 13-án és 14-én kínál majd Savaria Egyetemi Központ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!