Hírek

2013.07.09. 10:04

A tűzvész után a Fazekas Napokra készülnek Magyarszombatfán

Magyarszombatfa - Április elején felgyújtották a fazekasházat. A tűzben megsemmisült a ház teteje, az oltáshoz használt víz pedig szétáztatta a falakat és a fából készült részeket. Bár pénzt még nem kapott a település a helyreállításra, a hihetetlen összefogásnak köszönhetően a hétvégi Fazekas Napokon ismét látogatható lesz az épület.

Bajdó Bettina

A magyarszombatfai fazekasház egy nádfedeles, 1790-es építésű ház, a falu Fő utcájában. Arra hivatott, hogy a fazekasmesterséget mutassa be az érdeklődőknek. A ház a fazekashagyományok múzeumaként és rendezvények színtereként is szolgál.

- Április elején felgyújtották a fazekasházat, amelynek következtében leégett a teteje, s megrongálódott az épület - mondja Albert Attila polgármester. - A rendőrségi eljárás elindult, az elkövetőt is megtalálták, vádemelési javaslattal adják majd tovább az ügyet a bíróságnak. A károk felmérésével elkezdődött a hosszú hadjáratunk. A boronafalú vályogházat nemrég egy utófinanszírozású pályázat segítségével felújítottuk, a tűzeset azonban az ellenőrzés előtt történt. Még az elszámolás előtt helyre kell állítanunk a házat. A biztosító egyelőre nem fizet, így elő kellett finanszíroznunk a munkálatokat. Elkezdtünk tárgyalni a helyi cégekkel, s az itt élőkkel, mivel mindenképpen szerettük volna, ha a Fazekas Napokra elkészülne a ház.

Albert Attila polgármester egész hétfőn kint volt a fazekasháznál, hogy segítsen a munkában. Fotó: Bajdó Bettina

Nemcsak a tűz okozott kárt az épületben, hanem az oltás is, a sok víz nem tett jót a fából készült részeknek, szétáztatta a falakat is. A váz megúszta, ám az épület megmozdult, szerencsére össze nem dőlt, de jelentősen romlott az állapota. A munkákat csak azután tudták elkezdeni, miután kiszáradt az épület. A helyreállítási munkálatokban a zalaegerszegi múzeum is segített, valamint helyi mesterek és civilek is összefogtak. Három kőműves - Papp Jenő, Takács Gyula és Kamondi Jenő - dolgozott a házon, valamint a polgármester családja, s sok önkéntes is kint volt a helyszínen.

- Az, hogy leégett a fazekasház egy tragédia - emeli ki a polgármester. - Ahogy mondják, minden rosszban van valami jó, mi meg is találtuk az egyetlen pozitívumot ebben a történetben. Mégpedig azt, hogy összefogásra sarkallta a helyieket. Ebből tudtunk erőt meríteni. Az anyagi kár öt és fél millió forint, ehhez még hozzájön a költségvetési kiesésünk, s az a morális kár, ami az Őrséget érte.

A fazekasház egy fekvő boronafalú épület, mely fából készült. Erre kívülről sárréteg került múlt héten. A sárba agyagot, aprított szalmát, homokot, fűrészport is kevertek, ez került rá a falazatra. Hétfőn pedig simítóréteget kentek a falakra. Ha minden jól megy, akkor csütörtökön már lehet meszelni is, így a szombati vásárra ismét látogatható lesz az épület.

 

Az Őrségi Fazekasok Egyesülete több mint ötmillió forintot nyert a fazekasház felújításához egy pályázaton. Tavaly év végére el is készültek a tetőfelújítással, a zsúpozással, a nyílászárók javításával, a sározással. Március 15-én nyitott volna a ház, ám az időjárás nem kedvezett a látogatóknak. Utána pedig a tűz martalékává vált az épület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!