Hírek

2015.08.08. 14:01

A Vadása-tóra nyáron sok vendég érkezik, a hőség kedvez a településnek

Hegyhátszentjakab - A mintegy 300 lelkes település régen kőművesfalu volt. Az ipar sajnos mára tönkrement, ám van valami, ami tartja a helyiekben a lelket. A Vadása-tó nyáron sok turistát vonz, nekik ez az idő nagyon kedvez.

Bajdó Bettina

Kránicz Ferenc polgármesterrel a hivatalban találkozunk, mely az őriszentpéteri járáshoz tartozik. Elmondja, jelenleg 300 lelkes a település, inkább idősebbek lakják, a fiatalok sajnos nem maradnak helyben.

- Régen kőművesfalu volt a miénk, sajnos az erre épülő cégek szépen lassan tönkrementek – folytatja a polgármester. – Munka helyben nincs, el kell menni a faluból, ha valaki dolgozni akar. Az itt maradók maximum a turizmusból tudnak profitálni, ám ez néhány hónapra korlátozódik. Inkább idősek lakják a települést, a fiatalok elköltöznek. Pedig van óvodánk és iskolánk is működik három osztállyal. Ez talán egy kicsit itthon marasztaló erő számukra.

Vannak a településen, akik az idegenforgalomból élnek, nekik ez a pár nyári hónap az, amikor profitálni tudnak az ide érkező turistákból. Fotó: Bajdó Bettina

A polgármester elmondja, a településen minden szolgáltatás elérhető, bevezették a szennyvizet, a gázt, van internet és kábeltelevízió is. Az elmúlt években sok beruházást megvalósítottak, ezeknek hála a legtöbb középületet fel is tudták újítani. Egyedül az iskolára férne rá a felújítás, ám azt most az állammal közösen működtetik.

– Falugondnoki szolgálat is működik a településen – emeli ki a polgármester. – Nemrég nyertünk egy új buszt, amire nagyon büszkék vagyunk. Ezenkívül településünk büszkesége a Vadása-tó is. Ez azonban rendszeres felújításra, megújításra szorul. Évente vannak elvégzendő feladatok, melyeket önerőből valósítunk meg. Így a nyáron a turizmusból bejövő pénz általában erre megy el. Az önkormányzat tartja rendben a tó környékét, azt szeretnénk, ha az emberek szívesen jönnének ide. Az 1990-es években kétszer ennyi volt a turista, ám a wellness-szállodák elcsalják a kikapcsolódni vágyókat. Mi mást tudunk adni azoknak, akik ide jönnek.

A csend és a nyugalom garantált, emellé gyönyörű környezet is jár. A polgármester azt vallja, hogy ez a 40 fokos hőség nekik kedvez, hiszen ilyen időben sokan szívesen hűsölnek a természetes vizekben. Ez már most meglátszik a forgalmukon. Ahogy ő fogalmaz, ilyenkor jó elbújni a vízben.

– A közmunkaprogram során idén is tudtuk fejleszteni a tó környékét – hangsúlyozza Kránicz Ferenc. – Két napozóstéget is építettünk, felújítottuk az öltözőket és az illemhelyet is. Nagyon szeretnénk, ha jövőre a gyerekeknek is tudnánk kedveskedni, számukra csúszdát építeni vagy valamilyen vízi elfoglaltságot kitalálni. Mert a szülő még csak elvan a parton, a gyerekek viszont unatkozni kezdenek előbb-utóbb. Egy biztos, itt éhen és szomjan nem hal senki. A jövőben szeretnénk a wifit is kiépíteni, már tárgyalunk, mert ma már szinte a vízben is mindenki kezében valamilyen kütyü van.

Vonzó programok a tó környékén

Idén programokat is szerveztek a tó környékére, melyek népszerűnek bizonyultak. Volt évadnyitó rendezvényük, orgona- és fúvóskoncert is. Évadzáró programjukat majd augusztus 22-én tartják. Idén fotópályázatot is hirdettek a Vadása képekben címmel, melyre nagyon sok fénykép érkezett, még messzebb lévő településen élőktől is. Sőt, olyan régi képek is előkerültek, melyek létezéséről már el is feledkeztek. Ezekből is szeretnének idén még egy kiállítást nyitni. A tónak már saját honlapja is van, ezen minden fontos információ elérhető, és a fent említett fotópályázat képei is megtekinthetők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!