Hírek

2009.08.05. 02:28

A vadászat régen - tárlat a Nádasdy múzeumban

Sárvár - Az egyik legősibb mesterség, a vadászat történetét mutatja be az az időszaki kiállítás, amely a Nádasdy Történelmi Fesztivál alkalmából nyitotta meg kapuit a Nádasdy Ferenc Múzeumban. A tárlat ősz végéig látogatható.

Vojnovics Viktória

A Nádasdy Ferenc Múzeum saját fegyverei mellett a kőszegi városi múzeum, valamint magángyűjtők fegyveranyagát vonultatja fel különleges tárlatán. A szervezők nem titkolt célja, hogy szeptembertől múzeumpedagógiai célra is felhasználják a kiállítást, amely a fegyverek mellett számos szegletét felvillantja a vadászat mestersé- gének.

Takács Zoltán Bálint, a múzeum igazgatója elmondta, hogy a kiállítás a vadászat régi luxusfegyvereinek a fejlődését mutatja be. A tárlatot oktatási célokra is szeretnék felhasználni. A természettel együtt élő, lélegző vadászok világába kalauzoló tárlat nemcsak a bemutatott tárgyakkal, fegyverekkel, eszközökkel jelenít meg különleges világot, hanem az azokon feltűnő vadászjelenetekkel is. - A Nádasdy Ferenc Múzeum két különleges, 17. századi vadászfegyverrel is büszkélkedhet, melyek méltó helyet találtak az időszaki tárlatban - mondja a múzeum igazgatója. Mindkét vadászfegyver csontberakásos, s az azon levő faragás mindkét fegyver esetében vadászjelenetet ábrázol. A fegyverek nemcsak díszítésük és koruk miatt érdekesek, hanem azért is, mert már saját korukban is rendkívül modernnek számítottak, ugyanis úgynevezett gyorsítóval látták el őket. Azaz két elsütő billentyűvel (ravasz) is büszkélkedhetnek, az elsütésnél kisebb lehetőség volt a fegyver elmozdulására a célról. Mindkét fegyver további érdekessége, hogy elöl kellett őket megtölteni - tette hozzá az igazgató. E két különleges fegyver mellett a kőszegi múzeum gyűjteményéből Chernel István vadászfegyvereit is bemutatja a tárlat. Ezek érdekessége, hogy damaszkoltak, vagyis e fegyverek csövét nem egy fémből kalapálták, hanem több fémdrótot kalapáltak össze, és ez egy tartós és magas minőségű fegyvercsövet eredményezett. Ezek nagy része még elöltöltős, mindegyikük 19. századi, és akadnak közöttük sörétes billenő csövűek, melyek már hátultöltősek. Utóbbiakhoz kész lőszert vitt magával a vadász. A harmadik forrás, amely a tárlat alapját szolgáltatta: a magángyűjtők fegyverei. Ezek között a 20. század első felének golyós vadászfegyvereit is fellelheti a látogató. Emellett vadásztőröket és késeket is felvonultat a tárlat, ezek a 18. századtól egészen napjainkig mutatják be a fegyver legszebb darabjait.

- A vadásztőröket úgy lehetne jellemezni, hogy a hosszúságuk tulajdonképpen jelzi a korukat. A legkorábbiak akár 60-70 centiméter pengehosszúságúak is lehetnek, míg napjaink tőrei jóval rövidebbek - mondja az igazgató. A vadászat különleges világát idézik a puskaportartók és a korabeli távcsövek is.

A kiállítás egy másik fontos része a Savaria Múzeum természettudományi osztályának anyagából válogat, olyan állatokat bemutatva, melyekre egykor vadászhattak hazánk területén. Ezek között a ma már védett fajok is fellelhetők. A kitömött madarak: többek között daru, nagykócsag, siketfajd, dolmányos varjú, récék, sólyom színesítik a bemutatott állatok sorát, de az emlősök között felbukkan a hermelin is. Régen ennek a kis állatnak a bundájából palástok készültek, több száz kis állat kellett egy-egy uralkodói palást elkészítéséhez - mondja az igazgató, majd azt is elárulja: a tárlat arra is fényt derít, hogy mik is azok a fekete kis pöttyök a hermelinpaláston.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!