Hírek

2016.12.29. 18:05

A város egyik névjegye lesz - A Fő térre került a két méter átmérőjű, bronz makett

Szombathely – Csütörtökön délután ünnepélyesen is átadták a megyeszékhely városmakettjét a Fő téren.

Tóth Kata

Múlt pénteken egy, az ŐrvidékHázban tartott könyvbemutató után a jelenlévők már láthatták Szombathely városmakettjét. Budai István szobrászművész két méter átmérőjű bronz alkotását hivatalosan csütörtökön délután 3 órakor adták át a Fő téren. Az erős alapra helyezett, két méter átmérőjű bronzöntvényt dr. Puskás Tivadar polgármester leplezte le, majd Csány Péter szalézi plébános áldotta meg. A Szent Márton születésének 1700. évfordulója tiszteletére készült makett a megyeszékhely emblematikus épületeit, azok térbeli elhelyezkedését mutatja meg. A bronzöntvény 320-350 kilogramm súlyú.

Tíz centiméter vastag gránittömbre helyezték, ezt pedig egy 1,3 méter átmérőjű, gránittal burkolt gyűrűre tették. Négy milliméter vastag bronzszalag fogja körbe Szombathely felirattal. Az alapra három Szombathely-címerrel rögzítették. A város egyik névjegyeként jelenik majd meg: a Császárkőtől a szökőkút felé indulva a magnóliafa árnyékában várja a látogatókat.

A szombathelyi közgyűlés október 27-ei ülésén döntött a Szent Márton születésének 1700. évfordulója tiszteletére készült városmakett elhelyezéséről. Azután, hogy október elején a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. által összehívott szakértői bizottság megtekintette az alkotás tervrajzait és viaszmodelljét. Elfogadásra és kivitelezésre javasolták – véleményük szerint a makett a város egyik névjegyeként jelenhet majd meg annak egy reprezentatív terén. Így esett a választás a Fő térre – azon belül a Császárkőhöz közeli területrészre. Budai István szobrászművésszel, aki már régóta érlelgette a szombathelyi makett tervét. Fotósként sokat utazott, külföldön több városban – egyebek mellett Splitben, Kaufbeurenben és Pulában – felfigyelt arra, hogy turisták veszik körül a városmaketteket – amik érdekes színfoltjai a központoknak és idegenforgalmi vonzatuk is van. Felkereste a polgármestert a készítés tervével, és fogadókészséggel találkozott.

A tényleges munka azzal kezdődött, hogy – egyeztetve az önkormányzattal – digitalizálták a szombathelyi épületekről készített fotókat. Ezeket 3D-nyomtatással ki is kellett nyomtatni. Először a székesegyházat rendelte meg Budai István 11 centiméteres magasságban. Ezt kiöntette bronzból – bemutatóként. Idővel megtanulta a 3D-nyomtatást. Szakmai segítséget keresett és talált – eljutott egy művészeti öntödéhez és egy szobrászművészhez is, Illés Erikához, aki a strukturális alapok megalkotásában segített, irányította a gipszfelrakást.

A digitális munkákat a fia, Budai Zsolt és Prépost Tamás intézték. A szobrászművész nem térképmásolatot szeretett volna készíteni. Az volt a célja, hogy a város jellegzetes épületeit megjelenítsék. A teljesség igénye nélkül templomokat, a Szentháromság-szobrot, a Történelmi Témaparkot, a Zsinagógát, a buszpályaudvart és a vasútállomást, a kórházat, a csillagvizsgálót, az Arena Savariát, a Kámoni Arborétumot, az uszodát és az egyetem épületét. A kiemelt épületeket római számmal jelölték, a nevük a makett oldalán található feliratozáson látható. A városmakett maga archaizáló jellegű, de az új, a jövő felé mutat az, hogy QR-kód segítségével okostelefonnal hozzáférhető az adott épület bemutatkozása, aktuális műsora. Tavasszal, ha minden jó alakul, akár már három nyelven.

 

A QR kódon ez a film is szerepel:

.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!