Hírek

2016.12.14. 20:40

A városok és a falvak is ünnepeltek idén

Budapest - Vas megyei évfordulókról beszélt Ágh Péter, Észak-Vas megye országgyűlési képviselője a Parlamentben.

Cseszkó Tamás

A képviselő szerint számos olyan esemény volt a választókerületében, amelyek fontosak, hiszen ezekből erőt tudnak meríteni a jövő feladataihoz.

- Idén 15 éve volt annak, hogy várossá avatták Répcelakot. Szimbolikus, hogy abban az évben, amikor erre emlékeztünk, elkészült az M86-os gyorsforgalmi út, ami új életminőséget hozott minden ott élőnek - mondta a képviselő, emlékezve arra is, hogy Sárváron már 180 esztendeje annak, hogy felépítették az evangélikus templomot.

Ágh Péter Fotó: archív

2016-ban ünnepelte 70. születésnapját a celldömölki Berzsenyi Dániel Gimnázium. A kormány segítségének köszönhetően korábban elindulhatott az a munka, amely az intézmény megszépülését hozta.

- Kemenesalja nagy személyisége előtt is fejet hajtottunk: 250 éve született Kresznerics Ferenc esperes, akadémikus, nyelvész - idézte fel Ágh Péter, aki a Kőszegi Városi Fúvószenekar 150. évfordulójára is emlékezett.

A képviselő arról is beszélt, hogy a szintén jubileumot ünneplő, 1996-ban alapított Kőszegi Vonósok együttese az elmúlt 20 évben komoly művészeti csoporttá nőtte ki magát.

A milleniumra készült el 1896-ban a Kőszegi-hegység nevezetes pontja, a Hétforrás is. Novemberben ünnepelte fennállásának 15 éves évfordulóját a Csepregi Nyugdíjas Énekkar, akik egyre több és több elismerést szereznek, hozzájárulva ezzel Csepreg hírnevéhez. A városok mellett a falvak is ünnepeltek. 2016-ban volt 10 éves a Nicki Szent Anna Templomért Alapítvány. Kemenesmagasiban az óvoda alapításának volt a 120. évfordulója, mely kormányzati támogatásból újult meg.

Gencsapátiban idén rendezték a 25. pünkösdi fesztivált és a 20. regionális néptáncfesztivált is. 2016-ban 50 éves jubileumát ünnepelte októberben a Sitkei Citerazenekar, és szintén kerek évfordulóhoz ért a Kovács Ferenc által vezetett 30 éves sitkei Kápolnáért Kulturális és Sportegyesület, mely a helyi kápolna felújításáért minden évben megszervezi az országos hírű Sitkei Rockfesztivált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!