Hírek

2014.04.03. 14:10

A veszélyes anyagokkal kapcsolatos balesetek kezelésére

A gyakorlat feltevése szerint Sárvár Vasútállomáson a gyalogos felüljárónál valószínűleg váltó állítási hiba miatt kisiklott egy veszélyes anyagot szállító tehervonat.

A veszélyes anyagokkal kapcsolatos balesetek során jelentkező katasztrófavédelmi feladatok végrehajtására törzsvezetési gyakorlatot tartottak a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyi operatív törzsei.

A gyakorlat célja a megye területén bekövetkező veszélyes anyagok szállítása során keletkező súlyos balesetek kezelésének területi, helyi szintű gyakorlása, a védekezésben részt vevő területi és helyi operatív szervek döntés előkészítési, valamint döntéshozatali folyamatának begyakorlása, a leghatékonyabb intézkedési, illetve együttműködési rendszer kialakítása érdekében.

A gyakorlat feltevése szerint Sárvár Vasútállomáson a gyalogos felüljárónál valószínűleg váltó állítási hiba miatt kisiklott egy a Celldömölk – Szombathely irányon közlekedő, 4 vasúti kocsiból álló, veszélyes anyagot szállító tehervonat. A tisztítatlan, üres tartályos vasúti kocsik kisiklottak, de nem borultak fel. A tartályokban UN 1017 Klór található. Az elsődleges műszaki felmérések alapján vasúti közforgalomban való közlekedésre alkalmasak, amennyiben visszahelyezésre kerülnek a sínekre. A MÁV Zrt. szakemberei egyeztetve a BM OKF szakembereivel a kocsik megemelésével tervezik visszaállítani a sínekre a szerelvényt.

A kialakult helyzetre való tekintettel a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a társhatóságokkal közösen felkészült egy esetleges baleset bekövetkezésekor az érintett lakosság kimenekítésére vagy elzárkóztatására. A veszélyes anyag kiszabadulásának esetére 3 veszélyességi zóna került megállapításra.

A helyi operatív törzsek felkészültek a polgári védelmi szervezetek mozgósítására, a megerősítő erők igénylésére, alkalmazására, elhelyezésére, az anyagi-gazdasági szolgáltatások elrendelésére, aktív lakosságtájékoztatásra.

A katasztrófavédelmi kirendeltségek és a hivatásos tűzoltó-parancsnokságok gyakorlaton résztvevő állománya, illetve a járási katasztrófavédelmi megbízottak rövid időn belül és hatékonyan reagáltak a feladatokra. A gyakorlatot Seper András tűzoltó alezredes, igazgató-helyettes „MEGFELELT"-re értékelte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!