Hírek

2012.05.19. 19:24

A ''virágos gróf'' emlékét idézték fel

Kám, Jeli - A Szombathelyi Erdészeti Zrt. a közel 100 esztendős Jeli Arborétum hagyományos évadnyitóját rendezte meg szombaton. Felavatták az alapító gróf Ambrózy-Migazzi István megújult sírkertjét.

Némethy Mária

Semper vireo! – azaz Örökké zöldellek! Ez áll a Jeli Arborétumot 1922-ben megalapító gróf Ambrózy-Migazzi István sírján. Kámnál, Jeli kiválasztásában a Malonyán szerzett tapasztalataira támaszkodott. A párás, szűrt napfényű környezet kialakításához több tucat fenyőfélét, tuját, tiszafát, babérmeggyet, valamint buxusok, madárbirsek, borbolyafélék tömegét ültette el. A sétautakat páfrányokkal, nárciszokkal, liliomokkal szegélyezte. Öthektárnyi csodát, tündérkertet épített, de munkája 1933-ban bekövetkezett korai halálával megszakadt.

Szombaton szép ünnepségen rá, az arborétum megalapítójára emlékeztek Jeliben, ahol ezen a tavaszon gyönyörűen felújították a sírkertjét úgy, hogy kedves örökzöldjei, rododendronjai is körülveszik. Avatóbeszédében dr. Seregi János, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. ügyvezető igazgatója elmondta: Ambrózy-Migazzi István gyermekéveit a Vas megyei Tanán lévő birtokukon töltötte, ahol már akkor is érdekelte a botanika. Neki köszönhető, hogy ma Közép-Európa egyik legszebb arborétumát élvezhetjük, csodálhatjuk a kivételes rododendron- gyűjteményt.

- A múltból élünk, a jelenből építjük a jövőt, ez tökéletesen megegyezik a Semper vireóval - mondta szombaton dr. Seregi János az ünnepségen, amelyen Burusán József vasvári esperes áldotta meg a sírkertet, elhangzott ének- és zeneszó, majd elhelyezték a sírnál az emlékezés koszorúit is.

Az ünnepség szombaton Jeliben az Ambrózy-Migazzi emlékháznál folytatódott, ahol Bodor Miklós Kámban élt jeles festőművész domborművét avatta fel V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!