Hírek

2016.03.24. 19:59

A víz és a tározó - Júniusban kezdődhet a dozmati fejlesztés

Szombathely - Négy év múlva lehet kész a dozmati víztározó. Erről és a vizes mesterségekről is szólt a Víz Világnapi konferencia Szombathelyen.

Bakos Ágnes

- Minden évben kell választani egy szlogent, idén a vizek és a mesterségek vannak soron - mondta el a Víz Világnapi köszöntőjében Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója. A vizes mesterségekről: fürdőkultúráról, vízimalmokról, vízépítő mérnökökről Fejér László, a Magyar Hidrológiai Társaság Vízügyi Történeti Bizottságának elnöke tartott színes előadást. - Nem az olajért, hanem a vízért lesz küzdelem a jövőben - hangsúlyozta a víz jelentőségét megnyitó beszédében dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere. Gyakorlati „vizes" téma is szerepelt az ünnepi előadóülésen: a dozmati tározó építése. Mintegy 25 ezer embert érint Szombathelyen és a környéken a dozmati víztározó ügye.

- Bírálat alatt van jelenleg a pályázati dokumentáció, ha nyertes lesz, akkor idén júniusban kezdődik a fejlesztés, ami a papírmunkát, engedélyezéseket, közbeszerzéseket illeti - ismertette a dozmati víztározó tervezett ütemezését Engi Zsuzsanna, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság osztályvezetője. 2018 júniusában kezdődhet a kivitelezés, ha minden a tervek szerint alakul. Összesen 16 hónapnyi munkával számolnak a szakemberek, vagyis 2019 októberére kész lehet a tározó, majd az úgynevezett KEOP-programban a projekt 2020 januárjában zárul. Mintegy 2 milliárd forintba kerül majd a tározó, és még jó néhány számot sorolt az osztályvezető: 1,14 millió köbméter vizet fogad majd be, és egy kéthektáros tó is lesz. 386 méter hosszan épül gát, a legmagasabb pontja 2,8 méter lesz.

Engi Zsuzsanna a tározó szükségességét hangsúlyozva emlékeztetett a területen pusztító 1965-ös nagy árvízre, amely hat halálos áldozatot követelt. Már abban az évben megfogalmazták, hogy két víztározó jelentene biztonságot: egy Kőszeg alatt, Lukácsházánál, egy pedig Dozmaton. Az előbbi már elkészült, de tévesen úgy került a köztudatba, hogy ezzel megoldódott Szombathely vízbiztonsága is. Ez nem így van: veszélyezteti még elöntés Torony, Sé, Sorkikápolna, Sorkifalud és Zsennye térségét is. Meg persze Szombathely egy részét. De már nem sokáig: az ismertetett ütemezés szerint négy év múlva megoldódik a probléma. És még előbbre tekintenek a vízügyi szakemberek: jövőképként fogalmazta meg előadásában a Sorok-Perint revitalizációját az osztályvezető. Akár vizes „élményterek" lehetnek a most drágán fenntartott mély medrekből, amelyekre a tározó elkészültével egyáltalán nem lesz már szükség Szombathelyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!