Hírek

2009.06.17. 02:26

Ablak nyílt nekik újra a világra

Szombathely - A minden emberben meglévő művészi képességet, s a művészet gyógyító erejét bizonyítja az a kiállítás, amely tegnap nyílt meg a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központban.

Némethy Mária

Ennek a kiállításnak, amelynek címe: Ablak a világra, fontos előtörténete van. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász évek óta segít az életbe visszakapaszkodni embereknek. Két intézményében, a Hársfaházban és a Sziklában fontos rehabilitáció folyik. Az elsőben immár tíz éve.

Éppen ezért az év elején Debrecenben, egy pszichiátriai kongresszuson, mellbevágó volt az a súlyos kijelentés, amelyet szakemberek fogalmaztak meg. Azon fanyalogtak, hogy a szociális szférába került át a szenvedélybetegek művészeti rehabilitációja, s ott bizony nem megfelelően végzik ezt a munkát. Akkor, ott született meg ennek a kiállításnak az ötlete. Tuczainé Régvári Marietta, az egyházmegyei karitász igazgatója és munkatársai határozták el, hogy megmutatják, mire képesek. Lássa mindenki, milyen nívón él a művészeti terápiával a szociális szféra Szombathelyen immár évek óta akkor, ha művészetben jártas, lelkes szakemberek irányításával kezdenek bele a rehabilitáltak valamilyen általuk is kedvelt tevékenységbe. Ha egy agyagcsomóból elkezdenek kreálni egy tálat, vagy textilből egy faliszőnyeget. Olyat, amilyet ők maguk képzelnek el, amilyen nekik tetszik. Alkalmuk nyílik az önkifejezésre, újra élnek egy olyan élményt, amely homályosan talán élt is bennük a gyerekkorból. Belekapaszkodnak a művészet gyógyító erejébe. Akkor ilyen művek születnek textilbe, grafikába, festménybe, kerámiába álmodva, mint amilyet tegnap óta a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központban, az Élő Tér Galériában láthat bárki.

Az ünnepi megnyitót mondó dr. Veres András püspök szerint talán az országban is egyedülálló ez a kiállítás, ahol a homo faber, az alkotó ember, a lelkében sérült, de az élet újrakezdésére kész ember mutatja meg hogyan, miként lehet az életet szebbé tenni.

Bodorkós András újságíró méltatta a műveket, az alkotók tevékenységét. Mindegyikük emléklapot, kis ajándékot vehetett át a megyés püspöktől. Örömük, meghatottságuk és félszegségük is megmutatkozott abban, ahogyan átvették azt tőle.

Elhangzott: a Megyei Művelődési Központban teret adnak hasonló kiállításoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!