Hírek

2009.07.29. 02:26

Adatbázis segít a mentéseknél

Sárvár - A sárvári tűzoltók munkáját egy új szoftver segíti, amely egy mobil gépjárműbiztonsági adatbázis. A tűzoltók már a gépkocsiban tájékozódhatnak a bajba jutott jármű adatairól.

Varga Nóra

A tűzoltók munkáját segítő adatbázist, a Crash Recovery System-et (CRS) a megyében elsőként a sárváriak alkalmazzák. A holland fejlesztésű szoftverről Kovács Levente százados, a Sárvári Tűzoltóság tűzoltási, műszaki mentési osztályvezetője beszélt. Hangsúlyozta, hogy a szoftver tartalmazza az összes Európában és Észak-Amerikában forgalmazott közúti gépjármű (személyautó, kisteherautó, kamion) felépítési rajzát, gyártmány, típus és évjárat szerint. Az adatbázis segítségével a tűzoltók már a mentés előtt tájékozódhatnak a veszélyzónákról, megnézhetik, hogy hol vannak az autóban a légzsákok, az elektromos berendezések, az övfeszítő rendszerek és az üvegezések, valamint a járművek megerősített alkatrészeit is feltérképezhetik, így megtudhatják, hol nem vághatják el az autót.

- A számítógépre az új szoftver mellé feltelepítettünk egy helymeghatározóval ellátott térképes programot, a veszélyes anyagok meghatározásához szükséges programot, valamint a tűzoltóságok riasztási és segélynyújtási tervének részleteit is - tudtuk meg Kovács Leventétől. Így a tűzesetekhez és a balesetekhez siető tűzoltók már a vonuláskor információkhoz juthatnak a bajba jutott járműről. A szoftver használatával a tűzoltók a balesetet szenvedetteket gyorsan és biztonságosan kimenthetik a járműből, valamint a beavatkozó személyzet biztonságosabban végezheti a munkáját - tette hozzá a százados.

A nyugat-európai országokban szinte mindenütt használt adatbázishoz mini laptopot is vásárolt a tűzoltóság, mert így nem telefonon vagy rádión keresztül kapja meg a tűzoltás vagy a kárhelyszín vezetője a szükséges információt, hanem saját maga fér hozzá a mentéshez fontos adatokhoz. Kovács Levente hangsúlyozta: szerencsére az elmúlt időszakban nem vonultak olyan közlekedési balesethez, amelynél használni kellett volna az új adatbázist.

A sárvári tűzoltók által május elejétől használt mini laptop és szoftver értéke megközelítőleg félmillió forint, amelyet a tűzoltóság a Tűzoltáshoz Felszerelést Alapítvány segítségével finanszírozott. A munkatársak a bemutató CD tanulmányozásával könnyedén elsajátították a program működését.

A tűzoltási, műszaki mentési osztályvezető végül elmondta, hogy a pályázati lehetőségeket mindig próbálják kiaknázni. Az alapítvány rengeteget segít abban, hogy a tűzoltóság világszínvonalú eszközökhöz, berendezésekhez jusson. Rajta kívül a fenntartó is támogatja őket. Berendezésbővítésre két évvel ezelőtt adott be pályázatot az önkormányzat.

Nemrég elkezdődött ezeknek az eszközöknek a kiadása, mentőállványhoz, a feszítő-vágó berendezéseikhez, új kiegészítőkhöz, új egyéni védőfelszerelésekhez: sisakokhoz, csizmákhoz jutottak hozzá a pályázaton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!