Hírek

2016.01.04. 12:26

Ágh Péter országgyűlési képviselő a 2015-ben elért eredményekről

A munka is sok örömöt adott, azonban ami a legnagyobb ajándék volt 2015-ben, hogy nyáron Celldömölkön megszületett a kisfiam, Ágh Benedek Péter - mondta Ágh Péter országgyűlési képviselő, aki számba vette az előző év történéseit.

Cseszkó Tamás

- Ha a körzetemhez tartozó három legnagyobb város fejlődését nézzük, láthatjuk, hogy közös munkával idén is sikerült olyan eredményeket elérnünk, amelyekre büszkék lehetünk. Sárváron elkészült a várost az M86-ossal összekötő út, megújult a vasútállomás és környéke, pályázati forrásnak köszönhetően valósult meg a közvilágítás korszerűsítése, amely komoly megtakarítást eredményez. A sort lehet folytatni a Nádasdy iskola tornatermének energetikai korszerűsítésével, az ország első huszármúzeumával, mely szintén Sárváron nyílt meg, a  szlovén és magyar házelnök történelmi jelentőségű találkozójával, de olyan előremutató döntések is születtek, mint hogy a Nádasdy-vár bekerült a Nemzeti Várprogramba, így tovább folytatódhatnak a felújítási munkálatok ebben a fejlesztési ciklusban. Az új uniós fejlesztési ciklusban emellett lehetőség lesz a gyógyhely fejlesztésére, és megtettük az előkészületeket annak érdekében is, hogy 2017-ben a reformáció évének Sárvár is komoly szereplője legyen - mondta a képviselő.

- A celldömölkieknek is sok jót hozott az elmúlt esztendő; új rendelőintézet épült, és napelemes energetikai fejlesztések is segítik az energiahatékonyságot a kórház épületeinél. Megvalósult a vasútállomás és környékének felújítása, valamint a diákok, szülők és tanárok nagy örömére megújulhatott a Berzsenyi Dániel Gimnázium. A város szimbolikus épülete, az apátság is visszanyeri régi fényét, már megkezdődtek a munkálatok. Megújult az izsákfai parkerdő, és folytatódott a fürdő fejlesztési programja - sorolta az eredményeket Ágh Péter.

- Gyarapodott Kőszeg is: elkészült az Egészségház, az evangélikus iskola energetikai korszerűsítése is megtörtént. Újabb üteme fejeződött be a várfelújításnak, azonban nem állunk meg, a Nemzeti Várprogramban nevesítve lett Kőszeg is, így a még hátralévő munkálatokat el tudjuk végezni. Közben a vár környékén is egyre több fejlesztés történt, hiszen megújult a Chernel utca és a Zwinger, így mindezeket együtt nézve annak lehetünk tanúi, hogy lépésről lépésre Kőszeg szíve születik újjá. A történelmi belváros fejlesztése révén a város turisztikai és kulturális értéke növekedik, hogy ezáltal az egész település fejlődését, vonzerejét biztosítani tudja. A KRAFT keretében több helyen építkezések, felújítások zajlanak, hogy az álomból valóság lehessen, de ebben az évben a Kőszegi-hegységben is jelentős fejlesztések valósultak meg - hallottuk a képviselőtől, aki a jövőre nézve az egyik legfontosabb lehetőségnek tartja, hogy Szombathely és Kőszeg között négysávos út épülhet, ennek érdekében már komoly kormányzati intézkedések történtek. A képviselő egy-két példával foglalta össze azt is, hogy a kisebb városoknak mit hozott az elmúlt esztendő. - Csepregen zajlik az óvoda épületének és az iskola tornatermének energetikai fejlesztése, és komoly kormányzati támogatások érkeztek a város fejlesztéseinek és működőképességének elősegítése érdekében. Bükön már most láthatjuk, hogy a kormány gyógyhelyfejlesztése a település számára is komoly lehetőségeket fog nyújtani. Jómagam is sokat lobbiztam azért, hogy a fürdő működése érdekében új termálkutat fúrjanak, mely száz millió forintos költséget jelent, jelentem, sikerrel jártunk. Répcelakon térségi sportközpont jöhet létre, hiszen elérhető közelségbe került az új kézilabda csarnok építése. Az elmúlt másfél év alatt komoly kormányzati közlekedési fejlesztések történtek itt, melyek érintették a városon áthaladó főutat és a vasutat. Közben kerékpárút is épült és az M86-os is készül, amely fel fogja szabadítani a várost a dübörgő kamionoktól. Vépen megoldódni látszik a kastély kálváriája, hiszen a Nemzeti Kastélyprogramban elkezdődik az épület megmentése milliárdos értékben. Az adósságkonszolidációból kimaradt településekként komoly forrásokhoz jutott a kormánytól Gencsapáti, Répcelak, Vép és Bük.

Ágh Péter szólt arról is, hogy kiépült a kormányablakok rendszere, így a munkatársak eddig már Kőszegen, Sárváron, Celldömölkön, Csepregen és Répcelakon szolgálják a polgárokat az állammal kapcsolatos ügyeik rendezése során. Évtizedes vasútfejlesztési tervek valósultak meg a Porpác - Hegyeshalom szakasz villamosításával, mely a megállóhelyeket, vasútállomásokat is több helyen érintette.

- Szeleste és Hegyfalu között átadtuk az M86-ost, most pedig már az utolsó szakasz van soron, a választókörzetemben zajlik ezzel az ország egyik legnagyobb közlekedés- fejlesztése, elkészültével megszűnik a települések számára elviselhetetlen átmenőforgalom, Észak-Vas megye pedig ezzel bekerül az Európát behálózó négysávos utak rendszerébe, amely nagy gazdasági lehetőségeket is rejthet - foglalta össze a képviselő.

Ágh Péter körzetéhez 70 kistelepülés tartozik, ezen helyeken is sikerült maradandót alkotni. - 40 közösség kapott új falubuszt, számos helyen újultak meg művelődési házak, önkormányzati épületek, óvodák, templomok és több helyen kormányzati támogatással belterületi utak. Öröm együtt lenni az emberekkel, örülni a fejlesztéseknek, amiért sokakkal együtt tettünk, hogy megvalósulhassanak. A Miniszterelnökség miniszteri biztosának lenni megtisztelő feladat, azonban ez egy időszakos megbízás, amelynek során azt próbálom elősegíteni a megye vezetésével, hogy térségünk minél sikeresebben tudja kihasználni a most zajló uniós fejlesztési ciklus adta lehetőségeket. Az első pályázati felhívások már elérhetőek. A Parlamentben már több száz Vas megyei járt a szervezésünkben, továbbra is várom a megyéből érkező csoportokat. Az ország házában fontosnak tartom, hogy az aktuális ügyeken túl a helyi közösségek évfordulói előtt is fejet hajtsak, így Bük és Simaság 750 évvel ezelőtti első említése, valamint Csepreg várossá avatásának huszadik évfordulója kapcsán is felszólaltam, hogy kifejezzem a tiszteletemet a települések polgárai előtt - mondta. - Külön öröm számomra, hogy a Facebook-oldalamon egyre nagyobb számú vasi közösség szerveződik, akikkel napi szinten tudjuk tartani a kapcsolatot - zárta gondolatait Ágh Péter, aki egyúttal boldog új évet kívánt minden Vas megyeinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!