Hírek

2016.10.17. 16:49

Akár 48 forint is lehet a különbség - Mutatjuk, hol tankolhat olcsón Vas megyében!

Folyamatosan emelkedik az üzemanyagok ára a megyében. Ebben a hónapban még nem volt csökkenés.

Budai Dávid

Szeptember végén egy liter benzinért átlagosan 333, míg egy liter gázolajért 332 forintot fizettünk. Október elsején aztán a jövedéki adóváltozás miatt a gázolaj literenkénti árát bruttó 13 forinttal, a benzinét pedig bruttó hét forinttal emelték, így a gázolaj átlagára 345 forintra, a benziné pedig 340 forintra emelkedett. Ha valaki esetleg még most is értetlenül áll a kútoszlopokon feltüntetett árakat nézve, azoknak elmondjuk, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nem változtat a jövedéki adó mértékén, amennyiben a kőolaj világpiaci ára tartósan a hordónkénti ötvendolláros érték felett marad, azonban, ha a kőolaj világpiaci ára legfeljebb ötven dollár, akkor a benzin jövedéki adómértéke öt forinttal, míg a gázolajé tíz forinttal emelkedik. Mivel az olaj ára alacsony maradt, szeptember 22-én eldőlt, október 1-jétől növelik az adó mértékét. Azt, hogy január 1-jétől újra csökkentik-e majd az adóterhet, december 22-én derül ki, mindenestre van okunk a bizakodásra, mivel az elmúlt egy hétben az olaj ára az ötvendolláros szint felett mozog, sőt emelkedik folyamatosan. Persze ez csak az extra jövedéki adómérték szempontjából jó hír, a fogyasztóknak mindegy, hogy az adó vagy olaj ára miatt kell-e többet fizetni.

December azonban még odébb van, és az adóemelés óta sajnos a benzin ára még hét forintot, a gázolajé pedig a dupláját, 14 forintot hízott. Jelenleg a benzin átlagára 347 forint, míg a gázolajé 359. Most szerdán a heti átlagos piaci ár- és árfolyam-változások alapján várhatóan nem lesz változás, mi azonban ahogyan mindig, most is elmondjuk, hol tankolhat a legolcsóbban és hol kerül a legtöbbe egy liter üzemanyag. Benzint Kámban vehet legolcsóbban 332,9 forintért, míg legdrágábban Szombathelyen: 361,9 forintért. Gázolajat Sárváron 340,9 forintért is talál, ám Szentgotthárdon akár 388,9 forintba is kerül egy liter. A benzin esetében tehát 29, míg a dízel esetében 48 forintos is lehet a különbség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!