Hírek

2017.02.13. 19:17

Aki biztos munkát akar, menjen péknek

Munkaerőhiány van, nehezen találnak szakembert a sütőipari cégek. Miért és kinek lehet ideális manapság a pék szakma?

Tóth Kata

A 23 ezer dolgozót foglalkoztató sütőiparból jelenleg 2500-3000 szakember hiányzik, ezt a képzés mellett a több műszakban, nagyobbrészt éjszaka dolgozó pékek munkakörülményeinek javításával, béremeléssel lehetne orvosolni, nyilatkozott tavaly nyáron Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke. Kitért arra is, hogy sok kisegítő tevékenységet végző emberre is szükség volna, például betanított és segédmunkásokra. Tovább nehezíti a helyzetet az, hogy a Magyarországon végzett szakmunkások egy része külföldön helyezkedik el, Ausztriában, Németországban, Angliában, a belföldinél lényegesen jobb fizetésért.

Szalai Tamás, a Szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Szakképző Iskola és Kollégium szakmai igazgatóhelyettese hasonlóan látja a helyzetet, de - érthető módon - más oldalról is közelít:

- A lányoknak és a fiúknak egyaránt vonzó lehet a pék szakma. Mivel nincs túljelentkezés, ezért könnyen el lehet helyezkedni. Akik szeretnek csapatban dolgozni, újat adni az embereknek, vállalják a közepesen nehéz fizikai munkát, azoknak ideális lehet ez a foglalkozás. Sok munkafolyamat gépesített, ezért összességében nem jelent olyan nagy fizikai megterhelést péknek lenni, mint évtizedekkel korábban. De a hajnali, sőt még korábbi kezdéshez nehezen szokik hozzá az emberi szervezet.

Nőtt az igény az egészséges táplálkozásra, ez magas minőségű, újfajta termékek készítését igényli a pék szakemberektől. A szakma szépségét egyebek mellett az jelenti, hogy folyamatosan lehet új termékeket létrehozni, állandóan lehet tanulni, így nem válik egyhangúvá a dolog. Az a tapasztalata, hogy a hagyományos „kézműves” élelmiszeripari szakmákat a mai fiatalok számára is érdekessé lehet tenni. Ők képzési vásárokon, nyílt napokon mutatják be, hogy az élet nélkülözhetetlen, kézzel fogható és formálható értékeit teremtik meg. A beiskolázási adataik azt mutatják, hogy vidékről (kisvárosokból, falvakból) jön a diákjaik többsége: most 65-en tanulják a szakmát, három évfolyamon. A szakmai oktatóik szinte kizárólag egykori tanítványaik közül kerülnek ki. Az egymást követő generációk át tudják adni egymásnak a szakma tiszteletét és szeretetét, mondja.

Szombathely és a régió élelmiszeripari vállalkozó családjainak több generációját képezték ki az élelmiszeripariban, az itt szerzett végzettség értékes ajánlólevél a munkaerőpiacon való elhelyezkedéskor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!