Hírek

2013.11.10. 11:15

25 évvel ezelőtt, ezen a napon alakult meg az Éhen Gyula Vitakör

Szombathely - Elröppent egy negyedszázad, így már némi mérleg vonható a közelmúltról. Amit szokás átírni, tologatni, szépíteni. A tények azonban tények maradnak.

Kozma Gábor

Dr. Kövér István, dr. Móricz László, Kozma Gábor, Gombás Endre és Durst Dezső az egyesület városi rendezvényén (Fotó: Horváth Pál)

Ilyen tény, mondhatni várostörténeti pillanat immár az Éhen Gyula, akkor még Vitakör 1988 november 11-ei megalakulása a TIT- székházban. A korabeli Vas Népe rövid címes hírben közli az eseményt a 2 oldalán. A többi között megemlítve: a vitakör vallásra, világnézetre tekintet nélkül mindenki előtt nyitott, az élet valamennyi területével foglalkozni kíván és betartja a törvényeket. Azt is írta a napilap, hogy az alakuló ülésen ideiglenes ügyvivői csoportot hoztak létre. Ennek tagja volt Ádám Károly, Kozma Gábor, dr. Kövér István, dr. Nagy Márta, Kovács Jenő, Barna Tamás. Maga a visszahozhatatlan pillanat akkor inkább feszült volt, mintsem patetikus. Az alakuló ülésen nagyon sokan vettek részt, be sem fértek a tites nagyterembe. Kovács Jenő visszaemlékezve elmondta, hogy úgy kellett utat törnie a szónoki asztalhoz.

A város krémje jött el, meg jónéhány ismeretlen arc, azokról azonnal tudtuk, mifélék... Aztán elhangzott a programtervezet, amelynek lényege az önszerveződés volt emlékezett az egykori alapító, későbbi elnökségi tag.

És valóban: a jelen lévők gyakorta bekiabálással zavarták meg Ádám Károlyt, a kör első elnökét, aki kérlelhetetlen türelemmel és rendíthetetlen elszántsággal vázolta fel azt a közelgő új világot, rendszerváltást, amely sokakban riadalmat keltett. Miért kell ez? Miért nem léptek be a pártba és ott reformáltok? Mit akar egy újságíró, meg egy mérnök? Vannak jól képzett funkcionáriusok hallatszott. Aztán az ismertető végén jött a lényeg: a belépési ívek aláírása. A csaknem 200 érdeklődőből erre 20-25-en vállalkoztak. Jobbára e körből került aztán ki egy évvel később a rendszerváltó egyesület, amelyet akkor már Kozma Gábor vezetett. .

Az Éhen Gyula Kör megalakulásakor még alternatív szervezetnek számított. Kádárék nagyon adtak arra, hogy ne működhessen tudtuk nélkül spontánul szerveződő mozgalom, kör, bármi. De ekkor már nem teljesen uralták a helyzetet és ezt kihasználta a kör. Innentől kezdve petíciókkal bombázta az ÉHK a pártbizottságot, jelentős erőket kötve le, miközben szerveződhetett az ellenzék.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!