Hírek

2015.07.22. 13:21

Aktívak voltak a vasiak, csaknem 160-an adták oda a hajukat a Gyermekrák Alapítványnak

Leadta a Gyermekrák Alapítványnak Mák Dóri a Vas megyében az elmúlt egy hónapban összegyűjtött rengeteg hajat, hogy parókát készíthessenek belőle a kemoterápiával kezelt gyerekek számára. Csaknem 160 jószívű ember adta oda a tincseit.

Merklin Tímea

Néhány hete futótűzként terjedt el az internetes közösségi oldalon Mák Dóri felhívása a hajadományozásra. Szerkesztőségünkbe is sokan telefonáltak, hogy odaadnák régóta növesztett, gondozott, szép hosszú hajukat, őket is Mák Dórihoz irányítottuk, aki több fodrászt bevonva gyűjtötte a tincseket. Természetesen a fodrászok is ingyen ajánlották fel közreműködésüket, új frizurát készítettek az adományozóknak.

Mák Dóri leadta a nagy doboznyi hajgyűjteményt a Gyermekrák Alapítványnak. Ő maga is odaadta a haját: most 33 centimétert, 8 évvel korábban 57 centimétert. Fotó: Lukács Zoltán

- Azt gondoltam, néhány ember csatlakozik majd, nem számítottam ennyi jelentkezőre. Azt szerettem volna elérni, hogy ne csak az én hajamból legyen paróka, hanem legyen még 4-5 darab. És most még legalább negyven készül. Hat héten át gyűjtöttük a tincseket, amelyek nagy részét 6-10 éves korú gyermekek adták – tudtuk meg Mák Dóritól. - Jellemző korosztály volt a 16-22 éveseké, de voltak 30-45 év közötti anyukák, sőt néhány hónapos csecsemőkkel jövő kismamák is. Ami nagyon szíven ütött, az a 86 éves nagymama esete volt, aki az évekkel ezelőtt levágatott haját adta oda, és azé a hölgyé, aki a kemoterápiás kezelése előtt levágatott, hatalmas copfba font haját ajánlotta fel, körülbelül csípőig érő haja lehetett.

Dóri azt tervezi, hogy a továbbiakban évente, kétévente szervez majd hasonló csoportos hajvágási akciót a Gyermekrák Alapítvány számára. Fontos tudni azoknak, akik nem ebben a szervezésben vágatnak: a hajat tincsenként összegumizva kell levágni, mert ha egy szál is befordul, akkor már nem használható parókának. Nem nejlonba, hanem papírba kell csomagolni. Aki időközben adományoz, az alapítványnál teheti, aki parókát akar, szintén ott kell regisztrálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!