Hírek

2013.01.16. 16:40

Alexandrából aranyanyu lett

A Vas Népe első szépségversenyének döntőjébe jutott a sárvári Szemes Alexandra. A négy évvel ezelőtti rendezvény óta - bár kinézetre szinte semmit nem változott - átalakult Szandra élete. Nem így tervezte, az élet szánta neki ezt a sorsot.

Benkő Sándor

2008 július szépe akkor még a Tinódi gimnáziumba járt. Élvezte a szépségversennyel járó népszerűséget, szerette, ha megismerik, elismerően bólogatva összenéznek mögötte az emberek. Kedves emlék maradt a verseny döntője, nem is a helyezés volt számára a fontos, hanem az, hogy ott lehetett a színpadon. Örült a sok ajándéknak és nyereménynek.

Aztán ennyivel le is zárta a szépségipart - túllépett rajta, nem foglalkozott vele többé. Leérettségizett, majd letette a vendéglátó-ipari technikumot. Nem lett volna rossz szakma, amit tanult, ám mégis teljesen más pályára igazolt. Érdeklődött az egészségügy iránt, és egy két éves OKJ-s tanfolyamon szerezett asszisztensi szakképesítést.

2011-től dolgozik a sárvári kórház rendelőintézetének sebészetén. Szereti a munkáját, de az az év volt számára, ami a változást hozta életében. Ősszel egy daganatos betegséget diagnosztizáltak 46 éves édesanyjánál. A rák tönkretette a nő szervezetét és durván beavatkozott a család életébe. Nem telt el egy év sem, 2012 nyarán a gyilkos kór elszakította az édesanyát három gyermekétől. Alexandra „családba fogadta" (jogi kifejezés) kishúgát, azóta, mint gyámja, mint pótmamája neveli. Nagyon nehezen dolgozták fel az anyuka elvesztését. A kis Hanna úgy tudja, hogy édesanyja a mennyországba került az angyalok társaságába. Ha meglát egy szivárványt az égen, úgy gondolja, hogy édesanyja üzent neki ezzel.

Szemes Alexandra Aranyanyu. Fotó: Benkő Sándor

Alexandra és a kis négy éves Hanna hétköznapjai monoton rendszerűséggel telnek. Reggel viszi Szandra a kicsit óvodába, majd elmegy betegeken segíteni a kórházba. Délután megy érte az óvodába, majd az együttléttel telik az este. Igyekszik jól pótolni édesanyját, de nem szeretne túlzottan anyáskodni felette, inkább a testvére, a barátja szerepét ölti magára. Mos, főz, takarít, vasal, nevel, oktat. Nem tudni hány 23 éves szépség lenne erre képes.

Talán ezek az okok indíttatták munkahelyén a vezető asszisztenst, aki Szandra tudta nélkül nevezte be a Richter Aranyanyu Díjra. A második éve működő - Rácz Zsuzsa író és a Richter Gedeon Nyrt által alapított - díj célja az egészségügyben és a pedagógiában dolgozó nők megbecsülése. Szemes Alexandra az egészségügyi szakdolgozó kategóriában nyerte el a díjat, amit november 30-án vehetett át. A díjat Dobó Kata adta át neki az ünnepségen, és Szandra elmondása szerint a művésznő annyira meghatódott, hogy könnyeivel küszködve mondta el a beszédét, szinte sírva adta át számára a tisztelet és megbecsülés jelképének számító plakettet és az üveg szobrocskát.

Alexandra jobban szerette volna, ha erre nem kerül sor, a sors nem ad rá okot, és édesanyja még mindig köztük lehetne. Az idő kezdi gyógyítani a sebeket, már tudnak ismét mosolyogni, nevetni. Két hónapja belopakodott a boldogság a furcsa kis családba, Szandra menyasszony lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!