Hírek

2009.03.06. 03:28

Alig érzi a turizmus válságát Nyugat-Dunántúl?

<b>Budapest</b> - A válság érinti a magyar turisztikai gazdaságot is. A szakemberek várakozásai szerint hatása főleg a fővárosban érezhető, míg a Nyugat-Dunántúlon csak kisebb visszaesést remélnek.

Erős D. Zoltán

Az emberek életének oly mértékben részévé vált az utazás, hogy nehezen mondanak le róla, fogalmazta meg dr. Kovács Miklós turisztikai szakállamtitkár. A struktúra azonban változhat. Lesznek olyanok, akik a főutazásukat megtartják, ám a második vagy harmadik útjukról lemondanak. A beutazó turizmusban 5 százalékos veszteséggel számolnak a szakemberek. Jelenleg mintegy 1,5 százalékos mínuszt mutatnak a számok. A szakállamtitkár abban bízik, hogy a belföldi turizmus nem csökken jelentősen, illetve jó esetben szinten marad. Köszönhetően a keresztirányú hatásoknak, amelyek a belföldi turizmus számára kedvezőek lehetnek. Az, aki nem engedheti meg magának, hogy a szokott módon külföldre utazzon, az idehaza költheti el az erre szánt pénzt. A gyenge forintárfolyam élénkíthetné a beutazó turizmust, ám olyan kedvezőtlen hatásokkal is együtt jár, amelyek ez ellen hatnak. Dr. Kovács Miklós bízik abban, hogy a környező országokból érkező vendégek száma nem csökken jelentős mértékben. Ez inkább a távoli desztinációkból várható, ami nemcsak magyar, hanem európai jelenség is.

Várhatóan az üzleti turizmus fog erőteljesebben visszaesni, az üdülő- és a wellnessturizmus kevésbé. Dr. Kovács Miklós elmondta, hogy elsősorban külföldön megcéloznak olyan piaci csoportokat, amelyek nem függnek a válság munkaerőpiacra gyakorolt hatásától. Ebbe a körbe tartoznak a szeniorok és a nyugdíjasok, akikre ugyancsak hat a válság, ám munkanélküliség nem fenyegeti őket, és viszonylag fix jövdelmük van. A típuscsomagok helyett egyedibb, jobban személyre szabott utakat kell ajánlani az utazók számára.

A turisztikai fejlesztéseknél az uniós forrásokat nem érinti a válság, véli a szakállamtitkár. Ám saját erőt is hozzá kell tenni, amit vannak, akik bankhitelből kívántak előteremteni. Kérdés, ennek felvétele nem okoz-e majd gondot.

A kormány több, a turizmust is érintő intézkedést is tervez, ám ezekben még nincs döntés. Ezek közé tartozik az áfa 3 százalékpontos megemelése, amely ellen a közelmúltban a Magyar Szállodaszövetség is tiltakozott. A szakállamtitkár szerint azonban ez valószínűleg nem úszható meg, ám ezt, ha nem is teljes egészében, de bizonyos fokig ellensúlyozhatja majd az élőmunka költségeinek tervezett csökkentése. A turizmus munkaerő-igényes ágazat. Az idegenforgalmi fejlesztések mindig új munkahelyeket jelentenek, ez más ágazatokban éppen ellentétesen működik. A szakállamtitkár bízik abban is, hogy megszorító intézkedések nem érintik majd az üdülési csekket, s az továbbra is a belföldi turizmus fontos mozgatórugója marad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!