Hírek

2012.12.14. 19:37

Állami kézben az iskolák Szombathelyen

Szombathely - Új igazgatója van a szombathelyi tévének, a múzeumok Szombathelyhez kerültek, az iskolák viszont az államhoz. Elkészült a költségvetési koncepció, csökkent a város adóssága. Politikusok kommentálták a közgyűlésen hozott döntéseket.

Kupi Györgyi

Balassa Péter jobbikos képviselő nyitotta a decemberi közgyűlés utáni sajtótájékoztatók sorát. Megjegyezte, hogy a január elsejétől a hivatalból távozó dr. Nagy Tibor munkáját illett volna megköszönnie a városvezetésnek. A politikus azzal kapcsolatban, hogy tíz-tíz-tíz millió forintos újabb támogatást kapott a Falco, a Haladás Futball Kft. és a Haladás VSE megjegyezte, hogy az HVSE gazdálkodásával kapcsolatban átfogó vizsgálatra lenne szükség. Elégedett viszont a város idei gazdálkodásával a képviselő, és megdicsérte Molnár Miklós gazdasági alpolgármestert.

Molnár Miklós (Pro Savaria) a városvezetői sajtótájékoztatón azt mondta, az idén külső körülmények miatt is nem vett fel a város új hitelt, viszont közel 3 milliárd forint adósságszolgálatot teljesített. Jövőre azonban nem lehet ugyanennyi pénzt kivenni a város költségvetéséből. Hozzátette: a gazdaság jobban teljesített a vártnál, több adóbevétel folyt be a tervezettnél. Az alpolgármestertől azt is megtudtuk, hogy újabb fél évre meghosszabbította az város a Raifessen bankkal az önkormányzati folyószámla vezetéséről és a folyószámlahitelről szóló szerződést. (Az erre kiírt közbeszerzés sikertelen volt.)

A közgyűlés egyik legfajsúlyosabb témája a közoktatási intézmények átadása volt a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak. Kérdésünkre Szakály Gábor tanácsnok elmondta, hogy személy szerint minden dolgozót átadtak a KIK-nek. A múzeumoknál, akárcsak a megyei könyvtárnál fordított irányú mozgás történt, ezeknek az intézményeknek a dolgozói a feladatokkal együtt a városhoz kerültek.

Gulyás Ferenc alezredes, sárvári rendőrkapitány (középen) kerülhet a szombathelyi kapitányság élére. Fotó: Benkő Sándor

Czeglédy Csaba MSZP SZTKE frakcióvezető a változások kapcsán megjegyezte, hogy ide-oda dobálják az intézményeket, a korábban a megyénél lévők az államhoz, majd egy év után a városhoz kerültek. Az iskolák államosításával kapcsolatban kijelentette, hogy véget ért az önkormányzatiság azon formája, amelyet eddig megszoktunk, a helyiektől távol kerültek az életüket leginkább érintő döntések.

Az LMP ugyancsak rossznak, elhibázottnak tartja az iskolák átadását, azt viszont jónak, hogy az Életünk és a Vasi Szemle folyóiratokat a város átvette a megyétől tájékoztatta a sajtót Horváth Zoltán képviselő. A Szombathelyi Televízió élén történt váltással kapcsolatban megjegyezte: az, hogy külön személy tölti be a az igazgatói és főszerkesztői posztot, dupla költséget fog jelenteni. Furcsának tartotta Velencei Pál lemondását is, ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy még a felügyelő-bizottságot sem értesítették erről előre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!