Hírek

2012.11.02. 20:13

Állami kézben és helyi működtetésben?

Vasvár - Nem feltétlenül mentesül a város az iskolák vagyoni működtetése alól, még ha nyilatkozik is arról, hogy nem képes vállalni.

Merklin Tímea

Állami fenntartásba kerül a Kardos László Általános Iskola és a városi zeneiskola „A nemzeti köznevelésről” szóló, módosított törvény alapján. A 3000 fő lakosságszámot meghaladó önkormányzatoknak – így a vasvárinak is – október 31-éig kellett nyilatkozatot tenni arról, hogy a 2013. január 1- jétől állami fenntartásúvá váló köznevelési intézmények feladatainak ellátását szolgáló ingó és ingatlan vagyon működtetését képesek-e vállalni – saját és átengedett bevételeik terhére. A legutóbbi ülésén a képviselő-testület megfogalmazta, hogy „nem képes vállalni”, de ez még nem jelenti azt, hogy automatikusan mentesülni fog a működtetési kötelezettség alól. A mentesülés iránti kérelmet szintén október 31-éig kellett benyújtani. A kérelmeket „A nemzeti köznevelésről” szóló 229/2012. (VIII. 8.) kormányrendeletben meghatározott szabályok szerint fogják elbírálni. Előfordulhat, hogy az önkormányzat mentesül a működtetési kötelezettség alól, de az is megtörténhet, hogy hozzájárulás fizetésére kötelezik az önkormányzatot, mivel a pénzügyi adataik nem, vagy csak részben támasztják alá a működtetési képesség hiányát. (Ez más városok kérelmeivel is így van.)

Kovács Tilda polgármester megfogalmazta, hogy az önkormányzati költségvetés jövő évi tervezése során nem látható biztosítottnak az állami fenntartásúvá váló köznevelési intézmények feladatainak ellátását szolgáló ingó és ingatlan vagyon működtetésének pénzügyi fedezete. Amennyiben mégsem mentesülnek a működtetés alól, úgy az önkormányzat saját forrásai terhére kell, hogy biztosítsa a köznevelési feladatok ellátásához szükséges tárgyi feltételeket (nem szakmai dologi kiadások fedezetét, az épület karbantartását, felújítását. A működtetési kötelezettség kiterjed a Béri Balogh Ádám Posta- és Bankforgalmi Szakközépiskolára is.

A működtetési feladatok ellátásával nem jár együtt a fenntartói jog, az mindenképpen az államé lész. Ha a működtetés a helyi önkormányzat feladata lesz, nem igényelhet hozzá központi költségvetési hozzájárulást vagy támogatást. Ha így, ha úgy fordul az eljárás eredménye, a működtetési kötelezettség alóli felmentési kérelmet legközelebb 2015-ben lehet benyújtani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!