Hírek

2015.10.03. 08:30

Almásy László sem angol, sem beteg nem volt, mégis a film tette ismét naggyá

SZOMBATHELY - Ki ne ismerné Az angol beteg című filmet, mely kilenc Oscar-díjat kapott? Az angol betegről azonban kevesen tudják, hogy sem angol, sem beteg nem volt. Almásy László egykor a vasi megyeszékhelyen élt, rég elfeledett életét most kezdik újra felfedezni.

Bajdó Bettina

Dr. Nemes József egyetemi docens, az Almásy életét kutató szakember számára is rejt még titkokat Almásy László élete, aki egykor Borostyánkőn született, mely akkoriban Vas megyéhez tartozott. Nevét sokáig kimondani sem lehetett, az áttörést a róla készült film hozta meg. Igaz, a filmből sok minden csak fikció, de némi igazságalapja mégiscsak van. Katona volt, ismerte a térképeket, sok nyelven beszélt, érzelmekben gazdag volt és járt a sivatagban is. A filmben szereplő szerelméről még nem sok mindent derítettek ki a tudósok, egy biztos: ezen a néven élt egykor egy nő, a róla szóló gyászhír is erről tanúskodik. Ám, hogy élete összeforrt-e a magyar férfival, arra nincs bizonyíték.

- Almásy László 1895 augusztusában született Borostyánkőn, ma Bernsteinben – mondta a docens. – A családi birtok még ma is áll, egy része vendéglátóegységként működik, más részébe viszont a tulajdonos nem enged betekintést. A kőszegi gimnáziumban kezdte meg tanulmányait, majd egyik évről a másikra jelentősen romlottak a jegyei, végül osztályismétlésre ítélték. A teljesítménye romlásába valószínű, hogy szülei válása is közrejátszott. Édesapja kivette az iskolából, Grazba ment tanulni. Ezt követően Angliában tagja lett egy repülőklubnak, majd a világháború ideje alatt először felderítő pilótaként, később vadászpilótaként szolgált.

A bécsi technikamúzeumban ma is látható az a vadászgép, amellyel repült. A háború után 1919-ben ott volt Horthy Miklós mellett, 1920-ban már Mikes püspök személyi titkáraként tevékenykedett. 1921-ben pedig aktív résztvevője volt IV. Károly király hazatérésének.

- Térképészetben és műszaki ismeretekben kiemelkedő volt tudása, a nyugat-magyarországi cserkészszövetség alapjait is ő fektette le – folytatta dr. Nemes József. – Főhadnagyként szerelt le, nagy szerelmese volt az autóknak és a motoroknak, sokat versenyzett. Szép eredményeket ért el. Nagyon sok időt töltött Afrikában, sok mindent ő fedezett fel elsőként, ezek tehették volna naggyá, ha nevét nem kellett volna egy időben kötelezően elfelejteni. Afrikai utazásait különböző szponzorok támogatták, köztük Mikes püspök is. 1926-ban például elsőként kelt át kocsival a Núbiai- és a Berber-sivatagon. Járt Szudánban, és nagyon vágyott rá, hogy megtalálja a Szahara eltűnt oázisait, mindenekelőtt a Zarzura-oázist. Erre több kísérletet is tett, végül megtalálta Zarzurát a híres barlangrajzaival, ám a dicsőség mégsem az övé, hanem társaié lett.

A Gagarin utcai házban a Lukács család találta meg azt a sapkát, mely egykor Almásyé volt. A relikvia megtalálásának történetét mesélték el dr. Puskás Tivadar polgármesternek akkor, amikor emléktáblát avattak a neves Afrika-kutató hajdani otthonának falán Fotó: szombathely.hu/Benkő Sándor

Almásy László 1922 és 1926 között élt Szombathelyen, egy Gagarin utcai házban, erre ma már emléktábla is felhívja a figyelmet. Később ezt eladta és Budapestre költözött. Több könyvet is írt, ám ezek nagy részét megsemmisítették. Még ma is találni tőle új köteteket, ám ezeknek az ára borsos.

- Almásy sok nyelven beszélt, ismerte az észak-afrikai területeket, a sivatagi útvonalakat tanulmányozta, a németeknek jól jött a tudása – emelte ki a kutató. – Rommel seregéhez rendelték, sok bevetésen részt vett, mint felderítő. Kitüntetésekkel szerelt le. Az ő nevéhez fűződik az egyiptomi sportrepülés létrehozása. A második világháború befejezése után idehaza népbíróság elé is állították, ám a népbíróság felmentette a háborús bűnösség vádja alól, és nem akadályozták, hogy elhagyja Magyarországot. Úgy tudni, hogy Egyiptom kivásárolta Almásyt, aki hamis útlevéllel, illegálisan hagyta el az országot. 1951-ig Kairóban élt, idült májbetegségben szenvedett, emiatt már nem tért haza. Ez év március 22-én hunyt el egy salzburgi szanatóriumban.

Más népek büszkék lennének rá

Almásy László édesanyja olasz származású volt, két testvérével együtt nőtt fel. Második fiúként érkezett a nemesi családba, János volt az elsőszülött, Georgina pedig az egyetlen lány. A teljes családról nem készült fénykép, azonban több fotó is maradt róla az utókornak. Nem ő volt az elsőszülött, így a családi vagyon nem rá szállt. Évi apanázst kapott, ám az a háború után leértékelődött. Sok mindent tett élete során: egy biztos, nem volt kém, becsületes katona volt, aki a legjobb tudása szerint szolgálta a hazáját. 1990-ig nem lehetett kiejteni a nevét, ám a film megjelenése után már nem lehetett a szőnyeg alá söpörni. Más népek büszkék lennének rá, ha az ő vérük lenne. Világraszóló felfedezéseket tett, érzelmekben gazdag ember volt. Talán egyszer igazi valóját teljességében is bemutathatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!