Hírek

2017.05.30. 18:50

Álommunkanap - Fogyatékkal élő emberek próbálhatták ki a hőn áhított szakmát

A vasi megyeszékhelyen 11 megváltozott munkaképességű vagy fogyatékkal élő embernek vált valóra az álma tegnap: egy napra kipróbálhatták a hőn áhított szakmát.

Vadas Krisztina

Fodrász, cukrász, informatikus, kertész - mind-mind hétköznapi foglalkozásoknak számítanak. Ám vannak társadalmunknak olyan tagjai, akiknek ezeket a munkákat végezni csupán álom.

Fogyatékkal élők és megváltozott munkaképességűek próbálhatták ki kedden azt a munkát, amelyre mindig is vágytak. Húszan jelentkeztek Vas megyében a Neked munka, nekem álom programra, közülük 11-en juthattak el az álommunkahelyre. Dr. Krecskó Erika, a Vas Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztályának vezetője elmondta: 2008-ban Írországból indult útjára ez a kezdeményezés, amelynek célja, hogy összekapcsolja egy napra a fogyatékos embereket, a munkerőpiaci szolgáltatókat és a munkáltatókat.

Kopácsi Kamillát (jobbról) Kázmér Roxána vezette be a cukrászat rejtelmeibe
Fotó: Unger Tamás

Vas megyében a Munka-erőpiacon Maradás Egyesület koordinálja a programot, Baradits-Szabó Veronika vezetésével. Elmondta: a legfontosabb cél, hogy a munkáltatók megtalálják azokat a feladatokat, amelyeket egy megváltozott munkaképességű is el tud végezni, ne pedig azt nézzék, hogy mik a hiányosságai. Hozzátette: idén országosan 66 munkáltatót kerestek meg a program kapcsán, és mindössze egy zárkózott el - ez nagyon jó eredmény, hozzáállásbeli javulást mutat.

Szombathelyen sem voltak különleges, szokatlannak számító munkahelykívánságok: rendszergazda, ruházati eladó, kertész, fodrász, tárlatvezető, rendszergazda, cukrász, programszervező, fotós, dajka és ápolónő lehetett egy-egy jelentkező egy teljes napra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!