Hírek

2009.09.16. 02:27

Amatőr művészek a Biblia világáról

Vasvár - Bibliai tárgyú képeket és szobrokat mutat be a hegyháti kisváros Nagy Gáspár Kulturális Központjának Castrum Galériája. A különleges kiállítás a Mária-búcsú előestéjén nyitotta meg kapuit.

Balla Emőke

Az Oltalom Alapítványt egyébként 1991-ben hozták létre azzal a céllal, hogy a Bibliát és az azon alapuló életmódkultúrát népszerűsítse, terjessze. A bibliai tárgyú műveket is népszerűsítik az ország több megyéjében, kiállítások, tárlatvezetések segítségével. Állandó tárlatuk Körmenden látható. A Rába-parti városban bemutatott alkotásoknak közel felét láthatja a közönség a vasvári Castrum Galérián.

A válogatástárlat létrejöttét a vasvári búcsú ihlette. Rajner Ágota, a kulturális központ munkatársa elmondta: a ház az elmúlt esztendőkben nem adott otthont hasonló kiállításnak, ezért is örömteli számukra a Biblia világát bemutató válogatás.

A különleges tárlatot Fürj György bibliaoktató ajánlotta a közönség figyelmébe. Mint mondta, a tárlat anyagát hosszú évek alatt gyűjtötte össze az Oltalom Alapítvány vezetője, Reisinger István.

A művek alkotói többnyire amatőr művészek, ám a képeket nézve bizonyossá válik, hogy kivétel nélkül Biblia-olvasók. Az amatőr művészek célja nem csupán egy-egy bibliai jelenet bemutatása, hanem az is, hogy ezeknek az eseményeknek a mélyére ássanak.

Fürj György elmondta: a tárlat egy kevesek által ismert világot tár a látogató elé, hiszen kevesen forgatják a Bibliát azzal a céllal, hogy saját életükre is alkalmazzák azt, merítsenek belőle. Kevesen tekintenek úgy rá, mint egy valódi kincsestárra.

A tárlat megnyitóján Fürj György három alkotást kiemelve arról is szólt, hogy mit mond a Szentírás a nők helyzetéről. Pálinkó Istvánnak Az ősatyák életéből című sorozatának két képén, illetve Katz Márta műve: Anna imája című művén át mutatta be a nők szerepét a Bibliában.

Hangsúlyozta: a Biblia azt mondja, hogy az asszonyok, a nők elsősorban emberek, értéküket tekintve nem alacsonyabb rendűek, mint a férfiak. Más kérdés, hogy alkatukat tekintve mások, s éppen ezért más az életfeladatuk is. De a megbecsülés szempontjából ugyanaz a tisztelet illeti őket.

A megnyitón az alkotásokon keresztül szó esett Izsák anyjáról Sáráról, feleségéről Rebekáról és természetesen Anna története is elhangzott, majd a megnyitó kötetlen beszélgetéssel zárult.

A bibliai tárgyú alkotások válogatástárlata október 4- éig látogatható a Castrum Galérián.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!