Hírek

2017.01.18. 11:44

Ami közös bennük – Ökumenikus imahetet tartanak Szombathelyen is

Együtt imádkoznak a héten a katolikusok, reformátusok, evangélikus és baptisták Szombathelyen. Nagy hagyománya van már az ökumenikus imahétnek, amikor minden este más felekezet a házigazda és egy másik közösség adja az igehirdetőt.

Bakos Ágnes

– Látta, hogy mennyien voltunk itt? Ez szerintem mindent megmagyaráz – mondta az ökumenikus alkalmak fontosságáról Tóth János, az evangélikus gyülekezet tagja. Hozzátette: – Az, hogy ennyiféle, más egyházhoz tartozó ember összejön közösen, ez a legszebb.

– Igazából ezt egész évben meg kellene élni, ez csak egy szimbolikus időszak, hogy megmutatjuk, megszervezzük a találkozót – vélekedett Vida Katalin, a katolikus gyülekezet tagja.

Szombathelyen az idei első ökumenikus alkalomnak az evangélikus templom volt a helyszíne, másnap a kámoni katolikus templomban gyűltek össze a hívek.

– Az ökumenikus imahét már több mint ötven éve folyamatos. Összegyűlnek protestánsok, katolikusok. Azért imádkozunk, azért hallgatjuk együtt a szentírás-szakaszokat, amelyeket még XXIII. János pápa fogalmazott meg – emlékeztetett Császár István. Az egykori katolikus egyházfőt idézte:

– Ne azt keressük, ami elválaszt minket egymástól, hanem azt keressük, ami összeköt minket. Közös a Miatyánk imádságunk, közös a Hiszekegy, közösek a szentírási szakaszok néhány kivételtől eltekintve. Ugyanazt olvassuk a szertartások során, ezek mind-mind összekötnek minket. És ugyanazt a Jézus Krisztust valljuk Isten fiának. Mint keresztények, krisztusiak vagyunk, ez köt össze minket, és ebben kell, hogy erősödjünk, hogy a közelség meglegyen – fejtette ki a katolikus egyházmegyei kormányzó.

Jakab Bálint Mihály, szombathelyi református lelkipásztor is a „közös lényeget” emelte ki:

– A hit és a hitből való igazság, vagy, ahogy a reformációban nevezték, a hitből való megigazulás. Hiszen tudjuk azt, hogy az Isten nem a cselekedeteinkért juttat el minket az ő országába, hanem a hitért – mondta. Hozzátette: – Estéről estére saját ízt ad a liturgia. Nálunk egy kicsit puritánabb, katolikusoknál kicsit díszesebb, evangélikusoknál is díszesebb, de mindegyiknek a középpontjában az igehirdetés áll – mondta a lelkipásztor.

Nemcsak Szombathelyen tartanak ökumenikus imahetet, hanem szerte Vas megyében összegyűlnek a héten több napon is a keresztények, például Kőszegen, Répcelakon és Celldömölkön is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!