Hírek

2015.02.16. 16:59

Amikor még „földút” volt a Kiskar utca

Szombathely – Két kép, két kor, egy ugyanazon beállás: a mai Hollán Ernő utca és a Kiskar utca kereszteződését vettük górcső alá.

Kelemen Attila

Fotó: Archív

A két kép felvétele között 135 év telt el. A fotók középpontjában a Brenner János Általános Iskola egyik épülete látható: az alsó tagozatos diákok tanulnak itt. A Püspöki Általános Iskola jogutódjaként működő intézmény otthona 1872-ben épült Szabó Imre püspöksége alatt. Kezdetben fiúiskola volt. 1948-ban államosították, majd 1992-ben Dr. Konkoly István megyéspüspök újraindította a nevelő-oktató munkát az államtól visszakapott épületben. A képeken látható épületek mindegyike szinte a régi fényében pompáznak, ez alól csupán a korabeli felvétel jobb oldalán látható ház kivétel. Egészen az 1960-as évekig szűk kis összekötő utca volt a Kiskar, melyet falusi jellegű, egyszintes épületek öveztek. Talán ez a ház is akkor lett lebontva, mikor a MESZÖV székházat építették, illetve kiszélesítették az utat, valamint kialakítottak egy lekanyarodó sávot a Szily János utca felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!