Hírek

2016.11.18. 19:15

Angolra fordít magyar tudást - Dr. Szajkó István munkásságát a város Pro Communitate díjjal ismerte el

Kőszeg - Majdnem négy évtizedes pedagógusi pálya után a napokban vonul nyugdíjba dr. Szajkó István, a kőszegi evangélikus szakközépiskola tanára. Az életművet nemrég Kőszeg városa is elismerte.

Turbók Attila

Csak tanévből 38, ez mellett tíz könyv, hét oktató-CD, 18 oktatófilm és számos publikáció és mindez - Széchenyivel szólva - a lovakrul . Az életmű pedig dr. Szajkó Istváné, a Kőszegi Evangélikus Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium tanáráé, aki éppen a napokban teszi le a lantot (hiszen zenész is volt sok évig), vonul a jól megérdemelt nyugdíjba. Évtizedeken átívelő munkásságát a minap Kőszeg városa a Pro Communitate díjjal ismerte el.

- Az idén a 38. tanévemet kezdtem meg, 1979-ben kerültem a pályára, és mondhatom, a város elismerése mellett diákjaim szeretete és elismerése az, ami több más mellett erőt adott a munkámhoz - mondta a tanár. Pedagógusi munkája azonban eltörpül a kutatói munka mellett, hiszen dr. Szajkó Istvánt a lótenyésztés egyik atyjának tartják országszerte. - Végzős diákjaim portréit évekig őrizgettem a szertárban a koponyagyűjteményem mellett, ám ezek hazaszállítása meghaladta volna sok-sok ember erejét, így szépen lassan hazaköltöztettem a gyűjteményt - mondta nevetve a tudós, aki a felhalmozott tudást több esetben szakértőként, vizsgáztatóként alkalmazta országszerte.

Dr. Szajkó István napjainkban nyugdíjba vonulását készíti elő, ám pihenésről szó nincs. Újabb könyvek anyagai pihennek fiókjában Fotó: Turbók Attila

- Azt hiszem, az előbb emlegetett pihenés azért mégsem fog megkezdődni a jövő héttől sem, hároméves korom óta nem unatkozom, most sem fogok - tette hozzá. Annyit nagy titokban elárult, hogy a számos, itthon megjelent lótenyésztési könyve után most angolra fordítaná le műveit, egy kicsit nyugaton is terjesztve a hazai lovas hagyományokat, tudást.

- Hogy lovas nemzet vagyunk, az biztos, még akkor is, ha egyes országokban kicsit előbbre tartanak, de majd a bekövetkező jólét Magyarországon is meghozza a nagyobb kedvet a lovakhoz - mondta dr. Szajkó István.

S ha már szakma, azt is elmesélte, hogy a kőszegi iskolából kikerülő, végzős diákok túlnyomó része a lovak mellett marad a későbbiekben is. - A hagyományainkhoz mérten nem túl sok helyen folyik a miénkhez hasonló oktatás, de a hazai tudást nyugaton is elismerik, nem egy diákom visszajelzése alapján - jelentette ki dr. Szajkó István.

A nyugdíj - vagy annak előszele - egy kicsit mindig számvetésre is készteti az embereket. Arra a kérdésre, hogy mire a legbüszkébb az eltelt évtizedekben, a neves tudós gondolkodóba esett.

- Annyi mindenbe fogtam, annyi minden érdekelt és érdekel, hogy nehéz erre válaszolni - mondta. Húsz évig zenélt, hazai és külföldi költők verseit is megzenésítette, utazott, a világ majdnem két tucat országában járt, és szenvedélyes gyűjtő. - A feleségem először idegenkedett a koponyagyűjteményemtől, aztán támogatta. A készletben van oroszlán, teve és még kardhalkoponya is, mintegy 70-80 darabban, utóbbi halat például a Szaharában szereztem - mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!