Hírek

2015.03.24. 19:10

Április 5-10. között repülőről szórják a vakcinát a határ mentén és az Őrségben

Megyei körkép – Minden év tavaszán és őszén immunizálják a rókákat veszettség ellen: repülőből szórják szét a csali-anyagba ágyazott, veszettség elleni vakcinát a vadászterületeken.

Merklin Tímea

Áprilisban kezdődik az idei tavaszi országos rókaimmunizációs kampány. Mi a helyzet Vas megyében? – kérdeztük Gagyi Istvánt, az Országos Magyar Vadászkamara Vas Megyei Területi Szervezetének elnökét.

– A rókák szájon át való immunizálása körülbelül 20 éve kezdődött, ez jelentős előrelépés a fertőzés elkerülése érdekében. A veszettség főként a róka és a borz által terjesztett vírusos betegség. Minden emlősállat – és az ember is – fogékony rá. A vírus az állati testen kívül csak pár napig él tovább, főzéssel minden további nélkül elpusztítható. Lappangási ideje hosszú, azaz a fertőzés és a megbetegedés között hetek, vagy hónapok is eltelhetnek. A vírus csak úgy tud terjedni, ha szövetek közé kerül, tehát harapással, sérüléssel (például zsigereléskor).

A veszettség elleni immunizálás eleinte az ország egész területére kiterjedt, de az utóbbi három évben már csak a szlovén, horvát, szerb, román, ukrán határszakasz 50 kilométeres körzetében történik. Vas megyében 15 vadászatra jogosultat érint: a szlovén határ mentén és az Őrségben szórják a vakcinát halrudacskákba oltottan.

A csalétek kiszórása Vas megyében április 5-10. között történik kisrepülőgépről. Ezen időszak alatt ebzárlat, és legeltetési tilalom van érvényben, nehogy felszedjék az állatok. A kutyákat ebben az öt napban nem szabad kiengedni az udvarokból, illetve csak pórázon sétáltathatók lakott területeken kívül is. Nem lenne bajuk a rókák számára kiszórt vakcinától, de a vakcina elég drága, beszerzését az unió finanszírozza, és nem a kutyáknak szánják. (Az ebeket három hónapos koruktól fogva évente kötelező oltatni veszettség ellen.) Az ebzárlatra és a legeltetési tilalomra a lakosság figyelmét az önkormányzatok hirdetőtábláján elhelyezett hirdetményben hívják fel, valamint „rókás" plakáttal figyelmeztetnek az erdőbe vezető utak, turistaútvonalak, sétáló utak mentén és a kirándulóhelyeken.

– Az immunizáció eredményére 3000 hektáronként 1 darab leadott rókaminta laboratóriumi bevizsgálásából következtetnek. Vas megyében több mint 10 éve nem fordult elő veszettség – tudjuk meg Gagyi Istvántól. – Országosan is csak gócszerűen, Csongrád megye déli részén, valamint 4 éve a budapesti állatkertben két denevéren mutatták ki a veszettséget. A Csongrád megyeit a Szerbiából átvándorolt 5-6 róka okozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!