Hírek

2009.07.01. 02:27

Apró csodák tárlata a Castrum Galériában

Vasvár - Valódi miniatűr világ fogadja e hónapban a Castrum Galéria látogatóit. A helyi Modellező Klub, a gersekaráti Minimánia Makettépítő Kör, valamint a körmendi Modell és Makettépítő Klub közös kiállítása szombaton nyílt meg. Az apró csodák tárlatával a százesztendős magyar modellezést is köszöntik.

Balla Emőke

S hogy e szenvedélyt sokak hobbinak titulálják, annak az lehet az oka, hogy kevesen tudják, milyen komoly tanulmányokat, szakmai ismereteket, olvasottságot, kézügyességet igénylő tevékenység a modellezés, makett-készítés. A megnyitó résztvevői erről bizonyosságot szereztek.

- Ahogy a tárlat formálódott, az alkotók helyet találtak a különleges daraboknak, egyre nagyobb lelkesedéssel vetettük bele magunkat a szervezésbe. Lenyűgözött minket az az aprólékosság, precizitás, amellyel az alkotók a tárgyakhoz nyúlnak, az a pontosság, mellyel a tárlatot rendezik - mondta el megnyitójában Gergye Rezső, a Nagy Gáspár Kulturális Központ igazgatója.

Beszédében kiemelte az összefogás jelentőségét a kiállítás elkészülésében, hozzátette: rengeteg ember járult hozzá munkájával a tárlat létrejöttéhez. A klubok vezetői, tagjai mellett a kiállítás létrejöttében oroszlánrészt vállalt Rajner Ágota, a kulturális központ munkatársa is.

A tárlat megnyitóján a három kiállító klub, illetve kör vezetője az alkotás öröméről, a klubok történetéről, a sikerekről is beszélt.

Auer Miklós, a körmendi klub vezetője az első, külföldről származó autó-makettről szólt, amellyel a szenvedély elindult, s amely még ma is a legbecsesebb darabja a gyűjteményének. A helyi kör több évtizedes történetét is áttekintette, melynek részeként 1993 márciusában alakult meg hivatalosan a Modell és Makettépítő Klub Körmend, amely az alapításkor összesen tizenhét tagot számlált.

Horváth László, a vasvári klub vezetője elmondta, hogy a modellezés hatvanesztendős múltra tekint vissza a hegyháti kisvárosban. Ekkor lányok és fiúk mintegy ötven fős csapata ismerkedett a repülőmodell-építés és -repítés nem könnyű feladatával. Az elmúlt évtizedekben a klub működése nem volt zökkenőmentes, de a helyiségproblémákra a modellezés szenvedélye mindig hozott megoldást.

A klub modellezői már számos sikert tudhatnak magukénak: országos bajnoki, nemzetközi sikert elérő versenyzők mellett Európa-bajnoki bronzérmessel is büszkélkedhetnek. Pintér György, a gersekaráti Minimánia Makettépítő Kör vezetője pedagógusként a történelemoktatás és a makettezés kapcsolatáról szólt. Mint mondta, az elkészült makettek a tanórai szemléltetésnél is fontos szerepet játszanak. A 15 esztendeje működő kör tagjai a helyi általános iskola mai és egykori diákjai, és két tanáruk.

A helyi kör két csoportban dolgozik: az egyik hagyományos mű-anyag maketteket épít, a másik papírmakettek készítésével foglalkozik. Mindkét csapat büszkélkedhet versenyeredményekkel. A megnyitó zárásaként a kör vezetője a modell és a makett közötti különbségekről is lerántotta a leplet: a laikus hallgatóság megtudhatta: a modell működik, a makett viszont csak egy pontos más, amely nem működőképes. A megnyitót követően csodás világ tárult a látogatók elé, a klubok vezetői pedig rögtönzött idegenvezetéssel mutatták be a különleges modelleket, maketteket. Majd a gyakorlati bemutató sem maradt el, a kulturális központ parkolójában egy-egy rádió-távirányítású autó és helikoptermodell működését is megtekinthették a résztvevők. A kiállítás július 31-éig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!