Hírek

2014.09.16. 09:09

Ár- és belvízhelyzet Vas megyében: Sárvárnál a Rába hétfő estétől intenzíven áradásnak indult

Jelenleg tetőzés közeli állapotban van az árhullám. 16 órakor 398 cm volt a vízmérce szerinti vízállás (1 óra alatt 4 cm-t áradt a folyó).

Nagy Ildikó

Aktuális - A közlekedőknek az alábbi útszakaszokon kell teljes útlezárásra számítaniuk:

- a 7445-ös számú út 0+260 – 3+500 kilométerszelvény közötti szakaszán, Molnaszecsőd és Döröske között;

- a 74183-as számú út 0+330 – 0+991 kilométerszelvény közötti szakaszán, Alsószölnök bekötőút;

- a 8703-as számú út 4+560 – 5+560 kilométerszelvény közötti szakaszán, Püspökmolnári és Vasszécseny között;

- a 7381-as számú út 0+000-0+275 kilométerszelvény közötti szakaszán, Karakó belterületén;

- a 8442-as számú út 11+720-12+000 kilométerszelvény közötti szakaszán, Sorkifalud és Sorkikápolna között;

- a 8415-ős számú út 5+000-7+085 kilométerszelvény közötti szakaszán, Boba és Nagypirit között.

 

Kedd, 08:18 - A katasztrófavédelem összefoglalója

A hétfő éjszakai tetőzést követően tovább csökkent a Rába folyó vízszintje Körmendnél, elsőfokúra mérsékelték a készültséget. Másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben viszont Rumnál és Sárvárnál, továbbá elsőfokú a folyó Sárvár alatti szakaszán.

Hétfő este két embernek kellett elhagynia otthonát Sorkikápolnán. Lakóházakat veszélyeztetett a víz hétfő délután Vasváron, a György-majorban, ahol a körmendi hivatásos tűzoltók megelőző jelleggel homokzsákokkal védték meg az ingatlanokat és a szarvasmarha telepet. Kám határában, a szennyvíztisztító telep védelme érdekében megelőző jelleggel homokzsákokat töltenek a helyi önkéntes tűzoltó egyesületek, és megkezdték a védmű megerősítését, magasítását. Munkájukat a katasztrófavédelem helyszíni műveletirányító tisztje irányítja. Az éjszaka folyamán a helyi önkéntes tűzoltók figyelőszolgálatot láttak el a területen. Három lakóházat zárt el a felgyülemlett csapadékvíz Sorkikápolnán, az Alkotmány utcában.

A szombathelyi hivatásos tűzoltók szivattyúkkal dolgoztak a víz eltávolításán. Két embernek ideiglenesen el kellett hagynia otthonát, elhelyezésükről az önkormányzat gondoskodott. Püspökmolnáriban egy horgásztanyát vett körbe a víz, és ketten bent rekedtek a tanyán. A körmendi hivatásos és vasvári önkormányzati tűzoltók vonultak a helyszínre, és csónakkal hozták a ki a bent rekedt személyeket a vízzel körülvett területről.

A katasztrófavédelem műveletirányító tisztjei, valamint az önkéntes tűzoltó egyesületek folyamatos figyelőszolgálatot látnak el a veszélyeztetett településeken, és felkészülnek az esetleges védekezésre. A megyei katasztrófavédelem felkészült továbbá az erők-eszközök átcsoportosítására, hiszen a következő napokban ismét harmadfokú készültséget megközelítő vízállásra számítanak a folyó Sárvár alatti szakaszán, Vas megyében, a Ragyogó-hídnál.

 

11:05 - Legelőt öntött el a víz Szergénynél - Ezekben az órákban tetőzik a Marcal

Szergény - A Marcal kilépett a medréből, ezekben az órákban tetőzik, ám szerencsére sem házakat, sem termőföldeket nem veszélyeztet, tudtuk meg Piri Balázs szergényi polgármestertől.

Fotók: M. Koncz Bernadett

Egy gazda legelője viszont víz alá került. A Marcal partján élők már megszokták, hogy a folyó néha kilép a medréből, de szerencsére lakóházakat  nem szokott veszélyeztetni. A Kemenesmagasiban élő civil tudósítónktól, Mesterházyné Koncz Bernadettől kapott fotók Szergényben, az Urasági Marcalnál készültek, ahol a képek egyikén látható  Berecz Balázs ifjú gazdálkodó törzstenyészetében lévő harminc magyartarka növendék üsző szokott legelni. Mint azt civil tudósítónk a helyszínen láttottak alapján elmondta, a 10 hektáros legelő kétharmada víz alatt van. Az út másik oldalán lévő, úgynevezett Széki-lápon jó észe is víz alá került.

11:25 - Ostffyasszonyfánál az ártérben maradt a Rába

Ostffyasszonyfa, Sárvár - A medréből kilépett ugyan, de szerencsére az ártérben maradt a Rába Ostffyasszonyfánál, mondta el érdeklődésünkre kedden délelőtt Mihácsi Szabolcs, a település polgármestere.

A Rába vízszintje Ostffyasszonyfánál is magas, de várhatóan  az ártérben marad (Fotó: M. Koncz Bernadett)

Ostffyasszonyfán egyébként nem csak a Rába áradásától tartottak: talán olvasóink emlékeznek arra, hogy tavaly húsvétvasárnap a hirtelen lehullott nagy mennyiségű eső a Cseri-dűlőről rázúdult a település mélyebben fekvő utcáira. Most is tartottak ettől, a polgármester a helyiekkel vasárnap többször is járt fenn a dűlőnél, de szerencsére a lehullott csapadékot még el tudta nyelni a talaj. Sárvárnál ma délutánra várják a tetőzést, de ott sem tartanak attól, hogy házakat veszélyeztet majd a  folyó.

11:48 - Árvízi helyzet - A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság közleménye

Rába

A folyó Szentgotthárd térségében jelentősen apad, a szombati tetőzés (402 cm) óta már 3 métert csökkent a vízszint. Az I. fokú készültség még érvényben van.

Körmendnél kedd reggel 6 órakor a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság I. fokúra mérsékelte az árvízvédelmi készültséget. A vasárnapi tetőzés (491 cm) óta ezen a szakaszon is intenzíven apad a víz. A 11 órakor mért vízállás 353 cm. Szivattyúzásra továbbra is szükség van, a járőr- és figyelő szolgálat folyamatos.

A Rába meder és völgy hétfőn éjfélkor tetőzött Rum-Kám térségében. A Rába völgy, jelentős vízmennyiséget szállít, s az árhullám levonulásával nagy területen völgyi elöntések képződtek. Kedden Rum térségében is már a völgyi víz lassú apadása várható.

Sárvárnál a folyó hétfő estétől intenzíven áradásnak indult. Kedd reggelre 2 m-t emelkedett már a vízállás. Igazgatóságunk ezen a szakaszon kedd 11 órától III. fokú (380 cm) árvízvédelmi készültséget léptetett életbe. A zsilipeket lezártuk, szükség szerint szivattyúzunk, s folyamatos bejárást, járőr- és figyelőszolgálatot végzünk, a védekezésre felkészültünk. A 11 órakor mért vízállás 384 cm. A hidrológusok számításai alapján a Rába kedd délután 16 óra körül fog tetőzni Sárvárnál 400±20 cm-rel. Szerda reggelre már itt is apadást várnak a vízügyi szakemberek.

Marcal

A Marcal jobb parti vízfolyásai hétfőn a déli órákban tetőztek, jelenleg apadnak. A Marcal folyó Karakónál kedd reggel tetőzés közeli állapotban van, a tetőzés ma várható. Merseváton további lassú áradás várható.

A lehullott, nem jelentős csapadék és a felszín alatti hozzáfolyás miatt további áradásra nem számítunk - írják a közleményben.

12:35 - Harmadfokú készültség a Rábán

Másodfokról harmadfokra emelték az árvízvédelmi készültséget a Rába sárvári szakaszán. A fokozat elrendelésekor a folyó 382 centiméteren állt, a legfrissebb, 12 órai adatok szerint pedig 387 centiméterre emelkedett.

13:10 - Aki kivágja a fát, büntetésre számíthat

Őriszentpéter -  Az ár- és belvíz sújtotta területeken többen is az Őrségi Nemzeti Parkot hibáztatták, hogy nem engedik a fákat kivágni a patak medrénél, ezért nem tudott a víz elfolyni.

Dr. Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságának vezetője elmondta, hogy szabályok vonatkoznak arra, hogy hol vághatnak ki fákat a nemzeti park területén.

- Korábban letarolták a vízpartokat, az összes fát kivágták - tette hozzá az igazgató. - Ezt nem nézhették tétlenül. A fák kivágása továbbra is engedélyhez kötött, amihez nem járulnak hozzá, azt nem lehet kivágni. Ez a mostani természetesen havária helyzet volt, másképpen bíráljuk el.

Az igazgató hozzátette: hétvégén természetesen az útra dőlt fákat minden következmény nélkül ki lehetett vágni. A továbbiakban azonban újra az engedélyeztetési eljárás van érvényben. Aki ezt nem tartja be, az garantáltan büntetésre számíthat. Az engedélyeket a környezetvédelmi felügyelethez kell eljuttatni, ők  a hatóságokkal, a nemzeti parkkal egyeztetve eldöntik, hogy ki lehet-e vágni a fákat.

Alsószölnökön a földcsuszamlással érintett erdő nem a nemzeti park tulajdona, hanem annak területén található. A Magyar Közút Nonprofit Zrt., mint az út kezelője egyeztetést folytat a nemzeti parkkal a megcsúszott partoldalon lévő és a közlekedést veszélyeztető fák eltávolításáról a leghatékonyabb műszaki megoldás megtalálása érdekében.

 

17:45 - Árvízi helyzet - A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság közleménye

Rába

Sárvárnál a folyó hétfő estétől intenzíven áradásnak indult. Jelenleg tetőzés közeli állapotban van az árhullám. 16 órakor 398 cm volt a vízmérce szerinti vízállás (1 óra alatt 4 cm-t áradt a folyó). Sárvár mellett a Csörnöc völgy víz alatt áll, mezőgazdasági területek kerültek víz alá. Az Ikervár-Sótony összekötő utat lezárták.

Sárvárnál ezekben az órákban tetőzik a Rába

A Rába sárvári szakaszán III. fokú (380 cm) árvízvédelmi készültségben védekezünk. A zsilipek zárva vannak, szükség szerint szivattyúzunk, s folyamatos bejárást, járőr- és figyelőszolgálatot végzünk. Szerda reggelre már apadást várnak a vízügyi szakemberek.

23:55 - Harmadfokú készültség

A Rába áradására és a kedvezőtlen hidrológiai helyzetre tekintettel III. fokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Rába Sárvár és Répcelak közti szakaszán.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!