Hírek

2013.02.26. 12:12

Olvadás utáni áradás

A sok csapadék és az olvadás miatt megemelkedett a folyóvizek vízszintje. Sokan álltak, állnak a vártán.

Vas Népe

Szentgotthárdon és Körmenden délelőtt első-, majd előbbi városnál másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a Rába magas vízállása miatt. Jákon áradt a Sorok-patak, Kőszeg térségében a Gyöngyös.  

A hirtelen lehulló sok csapadék és az emiatt igencsak gyorsan olvadó hó megemelte a megye folyóvizeinek vízszintjét. A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közlése szerint kedden három fő csomóponton, Ják és Nárai térségében, Kőszeghegyalján, és az Őrségben folyt a védekezés.  A  Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója hivatásos állományú tiszteket vezényelt összekötőnek azokra a településekre, ahol védekezésre van szükség. Az igazgatóság szivattyúkat és homokzsákokat biztosít önkormányzatok számára.

A védekezésben kedden délután már tizenegy önkéntes tűzoltó-egyesület hetvenhét fővel vett részt Ják, Kőszegdoroszló, Magyarlak, Horvátzsidány, Szakonyfalu, Rábagyarmat, Kőszegszerdahely, Őriszentpéter, Egyházasrádóc, Csönge és Kenyeri környékén,  valamint további három önkéntes tűzoltó-egyesület tartott figyelőszolgálatot. Vízszivattyúzási, áteresz-tisztítási és homokzsákolási feladatokat látnak el a csepregi és a kőszegi tűzoltó-parancsnokságok egységei is.  A településeken belül a polgármesterek és a katasztrófavédelem irányításával folynak a védekezési munkálatok.

A késő délutáni órákig a védekezéshez nyolc településen, Jákon, Szentpéterfán,  Ostffyasszonyfán, Rádóckölkeden, Őriszentpéteren és Csörötneken, Sorokpolánynál és Balogunyomban már összesen 17 ezer homokzsákot használtak fel, és három településre telepítettek nagy teljesítményű szivattyúkat.  

Szentgotthárdon délután összeült a helyi védelmi bizottság. Huszár Gábor, a város polgármestere érdeklődésünkre annyit mondott, reményei szerint kezelni tudják a helyzetet. Hozzátette, információik szerint Feldbachnál már megállt a Rába, s a védekezés szempontjából ez mindenképpen jó hír. 

Őriszentpéteren a mentőállomás védelme érdekében folytak  zsákolási munkálatok, Ostffyasszonyfán is zsákolással akadályozták meg, hogy a Cser-patak a falu mélyebben fekvő területeit elöntse. Szakonyfaluban két családi házat veszélyeztetett az árvíz, a  lakók ideiglenesen rokonoknál szálltak meg. A Répce-menti településeken is védekezési munkákra kell készülni. 




Az áradás miatt kedden teljes útzár volt érvényben a Csákánydoroszló_Kemenestaródfa, valamint a Ják_Balogunyom útszakaszon, a Körmend_Pinkamindszent összekötő úton, valamint a 87107 számú mellékúton Csákánydoroszló körzetében. Aki utazni szeretne, indulás előtt érdeklődjön.

 

 

 

 

 

Olvasónk is küldött néhány képet a Körmend-Horvátnádalja belvíz-helyzetéről. 
Már a kertek alatt van a belvíz, szerencsére hogy még lakóházat (csak pincét, baromfiakat, kertet) nem veszélyeztet kimondottan!

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!