Hírek

2017.01.21. 17:30

Aranytoll, kocsonyakóstoló, kötelező - erről írtunk a héten

Diákújságíró sikere, kocsonyateszt, szakgimnáziumi érettségi előkészületei. Ez történt a héten.

Munkatársainktól

SÉTA A körmendi Kölcsey Ferenc Gimnázium 10. évfolyamos diákja, a nagykölkedi Kazinczki Dóra kapta a Vas Népe Aranytoll-díját.

Kazinczki Dóra vette át az Aranytoll-díjat Mehlhoffer Tamás digitális főszerkesztőtől Fotó: Szendi Péter

Több mint tíz éve töretlen népszerűségnek örvend a Pannon Lapok Társasága Sajtó és tanulás (Séta) címmel elindított médiapedagógiai programja, amelynek kezdetektől aktív résztvevői a körmendi Kölcsey Ferenc Gimnázium diákjai, akik Takács Marietta tanárnő irányításával szakköri foglalkozásokon ismerkednek a média világával. A diákok nemcsak elméletben foglalkoznak a lapkészítéssel, de írásaikkal is rendszeresen megjelennek a Vas Népe hasábjain. Ahogy mindig, az őszi kurzus végén is értékeltük a középiskolások munkáját, és döntöttünk arról, ki kapja a Vas Népe Aranytoll-díját. Az elismerést a nagykölkedi Kazinczki Dórának, a Kölcsey gimnázium 10. évfolyamos diákjának ítéltük oda a Soulwawe zenekarról írt cikkéért.

Dóra szerkesztőségünkben vette át a díjjal járó oklevelet és a gravírozott tollat Mehlhoffer Tamástól, a Vas Népe digitális főszerkesztőjétől. Az átadásra elkísérte tanárnője, Takács Marietta és iskolatársa, Győrfi Csenge is.

A gimnazista lányról megtudtuk, hogy nagyon szeret olvasni, az írással pedig már általános iskolásként kacérkodott. Érdekli a színészet is, a Körmendi Kastélyszínház Társulatban játszik.

REMEGŐS A hideg évszak nem múlhat el valamirevaló kocsonya nélkül - megversenyeztettünk négy tállal ebből a hagyományosan téli, farsangi fogásból.

Szendi Péter fotóriporter, Sebestyénné Benkő Andrea adminisztrációs munkatárs és Turbók Attila riporter kóstoltak az újévi, farsangi fogásból. Hogy mennyire más ízek jönnek létre hasonló alapanyagokból, arról tegnap ők is meggyőződhettek Fotó: Nagy Ildikó

Vegyesen legyen benne füstölt hús és füstöletlen, nyers kocsonyaalap is. A víz főzés közben gyöngyözzön, ne lobogjon. A hús váljon le a csontokról. És végül legyen gazdag ízű, tiszta, átlátszó, zsírmentes és remegő. Elméletben ott voltunk a szeren. Kocsonyafőzésre nem, kóstolásra viszont vállalkoztunk. Az eredmény: három jóllakott kolléga, négy majdnem üres tányér, lilahagyma-, ecet-, citrom- és mustármaradékok. Valamint kíméletlen kritika.

INFLUENZA Átlépte a járványküszöböt az influenzaszerű megbetegedések száma Vas megyében, de a vírust nem mutatták ki. Gócpontokról a héten nem volt hír a megyében.

Domnanics Jánosné vizsgálatra érkezett , szájmaszkkal készült a vírusok ellen Fotó: Szendi Péter

KÖTELEZŐ A szakgimnáziumokban most végez az első olyan évfolyam, amelyiknek már kötelező szakmai tantárgyból érettségizni. Fővárosi diákok tiltakoznak a kötelező szakmai érettségi ellen.

Kaszás Tímeát és Simonné Sipos Andreát, az SZMSZC Savaria Szakgimnáziuma és Kollégiuma két igazgatóhelyettesét a szakmai tárgyból is kötelező érettségiről kérdeztük Fotó: Unger Tamás

A szombathelyi Savaria szakgimnáziumban elismerik: nehéz lesz, de készülnek a vizsgákra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!