Hírek

2009.07.01. 02:25

Árvíz a Rábán: példás összefogás Szentgotthárd térségében

Szentgotthárd és térsége - A Rába áradása sok gondot okozott a városban éppúgy, mint kistérségében. Aki csak tudott, segített. A tűzoltók és a rendőrök álltak a mentés élén.

Vas Népe

Viniczay Tibor, Szentgotthárd első embere érdeklődésünkre kifejtette, hogy külön köszönet illeti a tűzoltók és a rendőrök önzetlen munkáját. A folyó szentgotthárdi és körmendi szakasza között oroszlánrészt vállaltak a mentésből. Amiként a polgármester hangsúlyozta: valóban szolgáltak és védtek.

Beszámolt arról, hogy Rábatótfaluban négy ház lakóit kellett kitelepíteni, állatokat menekítettek. A SZOI Vörösmarty Gimnáziumnál a gát átrepedt, statikai problémák merültek fel. A piacnál is feltehetőleg keletkeztek károk. A legközelebbi jövőben áttekintik a gátakat, s ha szükséges, megerősítik őket.

Fontos, de nem nagy költségbe kerülő fejlesztésekre kerülhet sor. Pénzes Tibor, a SZOI igazgatója felidézte a gimnáziumnál kialakult kritikus pillanatokat. Hajszál híja volt, hogy - szerencsére - nem történt nagyobb baj. Igaz, a kézilabdapályát elöntötte a víz, betódult a pincékbe is, de utóbb szemmel láthatóan gyorsan csökkent a Rába vízszintje. Szalainé Kiss Edina, a Pannon Kapu Kulturális Egyesület elnöke lapunknak elmondta, hogy több szervezett vízitúracsoport is érkezett, de valamennyi hazautazott, miután észlelték a rendkívüli helyzetet. Életveszélyes lett volna (és az lenne még most is) vízre szállni. Ugyanakkor a városnéző programok nem maradtak, s nem is maradnak el.

Hegyi László rönöki polgármester szintén a fiatal, lelkes rendőrcsapat önzetlen munkáját emelte ki. A község két patakja okozott gondot. Szerencsére más segítők is akadtak; a civilek is kivették a részüket a mentésből. Két házat ért igen komoly kár, többet kisebb, de az ott lakóknak az is nagy. Hétfőn délután újabb záporok és zivatarok érkeztek. Vízitúrázni nem szabad a Rábán!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!