Hírek

2013.05.07. 15:44

Árvizek a nyugat-magyarországi folyókon

Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság közleményben adott tájékoztatást a nyugat-magyarországi folyókon levonuló árvizekről.

Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

Vasárnap éjfél után jelentős eső hullott a Rába külföldi vízfolyás szakaszain egyenetlen megoszlásban és változó intenzitással (Raab, Feistritz és Lafnitz vízgyűjtőjére 25-40 mm).

A Gyöngyös, Répce, Pinka vízgyűjtőjére ugyanakkor csak 5-10 mm csapadékot mértek.

A Mura középső részére is jelentős, 25-40 mm csapadék hullott, de lokálisan ennél több is előfordult a szlovén szakasz térségében.

Hétfőn napközben már további említésre méltó eső nem esett a területre.

Hétfőn éjfél körül, ill. utána további intenzív, egyenetlen eloszlású 30-60 mm közötti nagycsapadékok estek a Raab és a Feistritz felső vízgyűjtőjére, ill. a Mura középső, grazi térségére. Itt az elmúlt 24 órában 100 mm eső esett.

Kedden már csökken a csapadékhajlam, szerda reggelig összességében már csak 5-10 mm várható egyenetlen eloszlásban és intenzitásban. 

Rába:

A lehullott csapadékok hatására hétfő reggelre jelentősebb, intenzív árhullámok képződtek a Rába külföldi vízfolyás szakaszain. A Gyöngyösön, Répcén, Pinkán jelentősebb vízszintemelkedések nem következtek be. A levonuló árhullámok tetőzései hétfőn 18 órakor érték el a határtérséget.

Az árhullám hatására Szentgotthárdnál hétfőn 16.00 órától I. fokú árvízvédelmi készültséget rendeltünk el. I. fokú készültség esetén az érintett folyó szakaszon figyelőszolgálatot tartunk, folyamatos bejárást végzünk, a zsilipeket lezárják. Gátőreink és műszaki szakembereink készenlétben vannak, a szükséges védekezési eszközöket biztosítjuk. A Rába tegnap 18 órakor tetőzött Szentgotthárdnál 286 cm-rel. A hétfő éjféli, kedd hajnali intenzív csapadék miatt a tegnapinál is intenzívebb árhullámok alakultak ki a Rába osztrák szakaszain.

Kedden hajnalban Feldbachnál a folyó intenzíven árad. Jelenleg még tart az összegyülekezés a felső szakaszon, intenzív áradással. Szentgotthárdon a ma reggeli vízállás 128 cm volt, még apad, de az újabb esők miatt az apadás le fog állni a délelőtt folyamán és délutánra a vízszint újra emelkedni fog. Becslés szerint Szentgotthárdnál ma délutánra újra 250-300 cm-es tetőző vízállás fog kialakulni.

A folyó körmendi szakaszára érve az árhullám valószínű erősen ellapul, emiatt a tetőzés várható ideje ma délutánra tehető 330+- 20 cm vízállással. Körmendnél a ma hajnali esőből keletkezett árhullám hatása csak a szentgotthárdi tetőzés után jelezhető előre. Az előző árvízkor keletkezett károk helyreállítási munkái miatt azonban folyamatos I. fokú készültséget tart fenn Igazgatóságunk. Az osztrák vízügyi társszervekkel állandó kapcsolatban állunk, az árhullám nyomon követéséről folynak az egyeztetések.  


Mura

A Murán a hétfő hajnali esőből Radgona térségében csak egy kisebb árhullám képződött, melyből csak 30-40 cm-es vízállás növekedés (330 cm körüli) valószínűsíthető szerdára Letenyénél A hétfő éjféli, kedd hajnali nagycsapadékok következtében azonban egy sokkal intenzívebb és nagyobb árhullám képződött a Mura középső szakaszán. Ma reggel Radgona térségében jelentős vízhozam növekedés tapasztalható és még tart az áradás.

A Mura árvízi előre jelző modell számításai szerint a vízszint tetőzése Letenyénél csütörtökön éjfélre várható 430 cm körüli értékkel, aminek bekövetkezése esetén III. fokú árvízvédelmi készültség elrendelése válik szükségessé. III. fokban a zsilipek zárva vannak, szükség esetén szivattyúznak, fokozott védekezés lép életbe. Állandó figyelőszolgálatot tartunk és bejárást végzünk, a védőművek, zsilipek és egyéb műtárgyak állapotát folyamatosan vizsgáljuk.

A horvát és szlovén vízügyi szakemberekkel is állandó kapcsolatban állunk Igazgatóságunkon hidrológiai és vízkárelhárítási ügyeletet tartunk. Hidrológus munkatársaink folyamatosan kapcsolatban állnak az Országos Meteorológiai Szolgálattal és a külföldi vízügyi kollégákkal. Hidrológiai mérőcsoportjaink folyamatos vízhozam mérést végeznek. Gátőreink és műszaki szakembereink a területünkön állandó, fokozott figyelőszolgálatot tartanak, és folyamatos bejárást tartanak. Szükség esetén további tájékoztatást adunk ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!