Hírek

2013.04.01. 07:02

Árvízhelyzet Vasban: újra megközelíthető közúton Csénye, Bögöt és Porpác

Vas megye - Folyamatos az apadás a megye folyóvizein, de a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság továbbra is fenntartja a harmadfokú árvízvédelmi készültséget a Rába körmendi szakaszán, illetve a Pinkán Felsőcsatárnál. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szintén tartja az elsőfokú készültséget Ragyogó-hídnál.

Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

 

Országos ár- és belvízhelyzet

Szombathely és Vas megye részletes időjárása

Csákánydoroszlóban öt házat csónakkal lehet megközelíteni

Újra a gátakon: polgármesteri panaszok a katasztrófavédelemre

18:00 Folyamatos az apadás a megye folyóvizein, de a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság továbbra is fenntartja a harmadfokú árvízvédelmi készültséget a Rába körmendi szakaszán, illetve a Pinkán Felsőcsatárnál. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szintén tartja az elsőfokú készültséget Ragyogó-hídnál.

A hétfői napon összesen 21 esetben volt szükség az időjárásból adódóan tűzoltói beavatkozásra.

A hivatásos és önkormányzati tűzoltókon túl négy önkéntes tűzoltó egyesület 18 fővel és négy eszközzel vett részt a helyi vízkárok felszámolásában, melyre a mai napon négy településen volt szükség.

A felelősségi körzeteknek megfelelően a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője és tűzoltóparancsnoka nyolc településen, a sárvári kirendeltség vezetője és tűzoltóparancsnoka három településen, valamint a Körmendi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője és tűzoltóparancsnoka kilenc településen tartott helyszínbejárást, és tájékozódott a kialakult helyzetről. Intézkedésre a mai nap során nem volt szükség.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság két szivattyút biztosított a Vasvári Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokságnak a védekezési feladatok ellátása érdekében, valamint ezer homokzsákot küldött Ölbőre, megelőzés céljából.

Az előző napi védekezési munkálatok helyszínein: Szentpéterfán, Jákon, Ostffyasszonyfán, Söptén, Táplánszentkereszten a kiépített védőművek egy esetleges későbbi áradás hatásainak csökkentése érdekében nem kerültek elbontásra.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai 15.40 órakor megszüntették a korlátozást, így az eddig megközelíthetetlen települések térségében a forgalom rendőri irányítás mellett haladhat.

Teljes útzár van érvényben tíz útszakaszon:

Csörötnek – Kondorfa

Vasszentmihály – Csörötnek

Molnaszecsőd – Döröske

Csákánydoroszló – államhatár

Vasszentmihály – államhatár

Boba – Nemeskocs

Nagygeresd – Vasegerszeg

Gyanógeregye – Sorkifalud

Nagypirit – Boba

8638-as számú úton Csénye belterületén

Félpályás forgalomkorlátozás van érvényben a következő 13 útszakaszon:

8638-as számú úton Csepreg belterületén

Vönöck – Kenyeri

8458-as számú út a 88-as számú főút és Bögöt közötti szakaszán

Csákánydoroszló – KemestaródfaIvánc – Csákánydoroszló

Bük – Acsád

Ostffyasszonyfa és Kemenesmihályfa

Csákánydoroszló és Felsőmarác

Csehi – Oszkó

Gérce – Vásárosmiske

Vönöck – Kemenesmagasi

Sárvár - Ostffyasszonyfa

7455-ös számú út Rábakethely belterületén

17:15 Újra a gátakon: polgármesteri panaszok a katasztrófavédelemre

Régóta nem fordult elő Vas megyében, hogy alig két hónapon belül harmadszor kell gátakra menniük az érintetteknek. A húsvét sok helyen védekezéssel telt, fáradtak az emberek.

Csákánydoroszló és Söpte első embere kiemelte a helyiek összefogását. Danka Lajos söptei polgármester elmondta, hogy hiába telefonált segítségért, ez órákig elmaradt, míg végül sikerült 2 ezer homokzsákot összeszedni. Horváth István csákánydoroszlói polgármester kijelentette, úgy érzik, hogy cserbenhagyták őket. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság hétfőn fenntartotta a harmadfokú árvízvédelmi készültséget a Rába körmendi szakaszán, ahol reggel tetőzött a vízszint, megkezdődött az apadás. Hétfőn 19 esetben volt szükség tűzoltói beavatkozásra, jellemzően lakóházak pincéjébe betört vizet kellett kiszivattyúzni. Részletek itt >>>

16:15  Újra megközelíthető közúton a Vas megyei Csénye, Bögöt és Porpác település

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a 8458-as jelű Vas megyei mellékutat Bögöt és a 88-as főút között félpályán megnyitotta, így Csénye, Bögöt és Porpác település újra megközelíthető. A 8458-as alsóbbrendű úton a 0+000 és az 1+500-as kilométer szelvények között továbbra is teljes pályazár van érvényben.

16:10 Lezárt utak Vas megyében

Egy autó az árokban, melynek vezetője megpróbált átjutni egy lezárt, vízzel elöntött úton a Vas megyei Csénye határában 2013. április 1-jén, miután kiöntött a Gyöngyös-patak. Vas megyében Csénye mellett Bögöt és Porpác települések is megközelíthetetlenek közúton. MTI Fotó: Varga György

Lezárt, vízzel elöntött út a Vas megyei Csénye határában 2013. április 1-jén, miután kiöntött a Gyöngyös-patak. Vas megyében Csénye mellett Bögöt és Porpác települések is megközelíthetetlenek közúton. MTI Fotó: Varga György

15:26 Időjárás-jelentés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint fokozatosan szakadozik, majd csökken a felhőzet, egyre több helyen kisüt a nap. Részletek itt >>>

14:00 Apad a vízszint

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság továbbra is fenntartja a harmadfokú árvízvédelmi készültséget a Rába körmendi szakaszán, ahol reggel tetőzött a Rába vízszintje, és itt is megkezdődött az apadás.

A mai napon összesen 19 esetben volt szükség az időjárásból adódóan tűzoltói beavatkozásra. Jellemzően lakóházak pincéjébe betört vizet kellett eltávolítani, megakadályozva ezzel a kazánok elöntését.

Jelenleg egy beavatkozás van folyamatban.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság két szivattyút biztosított a Vasvári Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokságnak a védekezési feladatok ellátása érdekében.

A közútkezelő vízátfolyás miatt lezárta a Csénye-Bögöt összekötő utat, ezáltal három település (Porpác, Bögöt, Csénye) elzárásra került. Az úton átfolyó víz magassága 5-10 cm, amely nem akadályozza a településekre gépjárművekkel történő bejutást.

Teljes útzár van érvényben tíz útszakaszon:

Csénye – BögötCsörötnek – KondorfaVasszentmihály – CsörötnekMolnaszecsőd – Döröske Csákánydoroszló – államhatárVasszentmihály – államhatárBoba – Nemeskocs Nagygeresd – Vasegerszeg Gyanógeregye – SorkifaludNagypirit – Boba

Félpályás forgalomkorlátozás van érvényben a következő 11 útszakaszon:

8638-as számú úton Csepreg belterületénVönöck – Kenyeri Csákánydoroszló – KemestaródfaIvánc – CsákánydoroszlóBük – Acsád Ostffyasszonyfa és Kemenesmihályfa Csákánydoroszló és Felsőmarác Csehi – Oszkó Gérce – VásárosmiskeVönöck – Kemenesmagasi 7455-ös számú út Rábakethely belterületén.

12:11 Csákánydoroszlóban öt házat csónakkal lehet megközelíteni

Hétfő reggel lassú apadás indult el a vízfolyásokon. Az ár Csákánydoroszlóban házakat fenyegetett, a fél Dózsa liget víz alatt van. Részletek itt >>>

11:00 A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság továbbra is fenntartja a harmadfokú árvízvédelmi készültséget a Rába körmendi szakaszán, ahol reggel tetőzött a Rába vízszintje, és itt is megkezdődött az apadás.

A hétfői napon összesen 11 esetben volt szükség az időjárásból adódóan tűzoltói beavatkozásra. Jellemzően lakóházak pincéjébe betört vizet kellett eltávolítani, megakadályozva ezzel a kazánok elöntését.

Jelenleg négy beavatkozás van folyamatban.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatásos tisztjei végigjárták azokat a helyszíneket, ahol a vasárnapi nap folyamán védekezésre volt szükség. A vízszint mindenhol csökken.

Teljes útzár van érvényben 13 útszakaszon:

88-as számú út Bögöt belterületén

Csörötnek – Kondorfa

Csákánydoroszló – Felsőmarác

Ostffyasszonyfa – Kemenesmihályfa

Pinkamindszent – államhatár

Vasszentmihály – Csörötnek

Csörötnek – Rönök

Molnaszecsőd – Döröske

Csákánydoroszló – államhatár

Vasszentmihály – államhatár

Boba – Nemeskocs

Nagygeresd – Vasegerszeg

Gyanógeregye – Sorkifalud

Félpályás forgalomkorlátozás van érvényben a következő nyolc útszakaszon:

8638-as számú úton Csepreg belterületén

Vönöck – Kenyeri

Csákánydoroszló – KemestaródfaIvánc – Csákánydoroszló

Csehi – Oszkó

Gérce – Vásárosmiske

Vönöck – Kemenesmagasi

7455-ös számú út Rábakethely belterületén

10:48 Az ár- és belvíz helyzet miatt három Vas megyei település nem közelíthető meg közúton

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az ár- és belvíz helyzet miatt 2013. április 1. 10.15 órától lezárta a 8458-as jelű mellékutat a 0 és a 12-es kilométerszelvények, Csénye és Bögöt települések között. A lezárás miatt Csénye, Bögöt és Porpác elzárt település.

7:00 Az éjszaka folyamán, vasárnap este hat órától hétfő reggel hatig összesen 10 esetben, a két nap alatt összesen 38 alkalommal volt szükség az időjárásból adódóan tűzoltói beavatkozásra. Jellemzően lakóházak pincéjébe betört vizet kellett eltávolítani, illetve árkokból kellett vizet átemelni, megakadályozva ezzel az épületek elöntését.

Jelenleg egy beavatkozás van folyamatban.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatásos tisztjei és a vízügyi igazgatóság szakemberei az éjszaka folyamán figyelőszolgálatot láttak el, települési védekezési munkálatokra nem volt szükség.

Vízátfolyások miatt teljes útzár van érvényben a következő útszakaszokon:

Bük - Acsád

Vasszentmihály – Csörötnek

Csörötnek – Rönök

Molnaszecsőd - Döröske

Boba - Nemeskocs

Nagygeresd - Vasegerszeg

Félpályán halad a forgalom Gércét Vásárosmiskével és Vönöcköt Kemenesmagasival összekötő útszakaszon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!