Hírek

2012.01.04. 09:37

Athéni törvénykezés

Ha Mohácsi János rendez, muszáj résen lenni. És akkor jó kis meglepetések érhetik az embert de még magát Shakespeare-t is. Kedden benéztünk a Szentivánéji álom kora délutáni próbájára: Mi a helyzet az athéni jogszabálygyűjteménnyel?

Ölbei Lívia

Mohácsi János most  a Szentivánéji álom című "kevéssé ismert" Shakespeare-vígjátékból rendez előadást a Weöres Sándor Színházban. A "kevéssé ismert" jelzőt maga Mohácsi János akasztotta rá - nem kevés iróniával - a színdarabra, amely  a szerző legismertebb művei közül való. Ami nem jelenti azt, hogy mindent tudunk róla. (Sőt.) Főleg, ha az "alapanyag" Mohácsi János és Mohácsi István  a rendező testvére és alkotótársa  kezébe kerül.

A nagyszínpadon éppen a 2.  jelenetet próbálják ("Halj meg)". Itt van a házasodni készülő uralkodói pár: Trokán Péter, Nagy Cili.  Itt van a hüppögő Hermia: Csonka Szilvia. Vele nagy garral  a sértődött apa, Égeus: Szabó Tibor.  És  Lysander, Hermia szerelmese:  Zayzon Zsolt. Meg Demetrius, Égeus kiszemelt vőjelöltje: Horváth Ákos. Philostratus, Théseus herceg ceremóniamestere - Avass Attila - az athéni jogszabálygyűjteményt forgatja fontoskodva: hátha megtalálja benne azt a rendelkezést (a júniusi módosító javaslatra mi érkezett), amely megmondja,  mit érdemel az a lány, aki ellenszegül atyja akaratának, és szerelemből akar párt választani.

A jogszabálygyűjteményből váratlanul  "egy fénykép hull alá", Philostratus szabadkozik: "Nem, ez a kép, ezt nem is értem... biztos a lányom, most kamaszodik." 

A rendező ezen a ponton megállítja a próbát, és arra kéri Avass Attilát, vonja be a magyarázkodásba a közelben álldogáló, ítéletre váró  Demetriust: Horváth Ákost.   És megint elölről. Aztán Lysander előjön a farbával: mit képzel Demetrius, hogy Hermia után  ácsingózik, amikor nemrég még Philostratus lányát, Helénát ostromolta.  Philostratus - vagy inkább Avass Attila - meghökken a hír hallatán; de tényleg. Mohácsi János oldja föl a helyzetet: "Isóval úgy döntöttünk, hogy a te lányod lesz Heléna. Így tudsz eljutni az erdőbe."

A "vén Nedár" (Heléna "eredeti" apja) kihúzva. Shakespeare pedig egyáltalán  nem forog a sírjában, sőt: örül. (És  az is érthetővé válik, hogy miért fontos  bevonni éppen Horváth Ákos-Demetriust a kihulló fotó nyomán a  magyarázkodásba.)


A Weöres Sándor Színházban január 27-én, a Szentivánéji álom premierjén  kiderül, hogy mi minden történik az Athén melletti erdőben, ahova előbb-utóbb minden szereplőnek el kell jutnia.   Színház is lesz, vihar is lesz  Mohácsi János rendezésében; Mohácsi János és Mohácsi István átiratában. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!