Hírek

2014.12.16. 11:06

Átvágta a felesége nyakát, 12 év börtönt kapott másodfokon is

Győr, Szombathely – Elsőfokon 12 év börtönre ítélték azt a szombathelyi férfit, aki 2012 augusztusában átvágta a kertben felesége nyakát és hagyta elvérezni. Az ítélet ellen fellebbezést nyújtott be a vádlott és védője, kedden Győrben tárgyalták az ügyét. Másodfokon is helyben hagyták az ítéletet.

Bajdó Bettina

Az 1953-ban született férfi 1975-ben nősült meg, házasságukból két gyermek született. A vádlott 2010 februárjától nem dolgozott, rokkantsági nyugdíjas lett. Szőlőt művelt, borászkodott, rendszeresen fogyasztott alkoholt, emiatt alkoholfüggővé vált és alkoholos személyiségzavara alakult ki. Az ital hatására agresszív és indulatos lett, emiatt rendszeres vita alakult ki a vádlott és a sértett között. A vádlott egyszer meg is ütötte feleségét, melynek a gyermekek is tanúi voltak.

2012. augusztus 5-én házuk kertjében dolgozott a férfi és a felesége. A vádlott egész nap italozott, indulatossága, féltékenykedése miatt a házastársak között ismét vita alakult ki. Ekkor a férfi a felesége mögé lépett, a mosogató széléről felkapott egy 19 centiméteres pengehosszúságú kést a jobb kezével, a bal kezével a sértett fejét leszorította, előre billentette. Egy határozott erős mozdulattal a felesége nyakát, a nyak lágy részeit, nyaki szerveket, a gerincet a porckorongig átvágta. A nő perceken belül elvérzett és a helyszínen meghalt. A vádlott ezután bement a fürdőszobába, ahol kezet mosott, majd kiment az udvarra és értesítette a telefonján a rendőrséget. Megvárta, amíg a mentők a helyszínre érnek és öngyilkosságot kísérelt meg, kétszer megvágta a késsel a saját nyakát is. A vádlott sérüléseit a mentők ellátták és kórházba szállították.

Az elsőfokú bíróság a vádlottat emberölés bűntette miatt 12 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és nyolc év közügyektől való eltiltásra ítélte. Kimondták, hogy a vádlott a büntetés kétharmad részének letöltése után bocsátható feltételes szabadságra. Az ügyész az ítélet helybenhagyását indítványozta, a vádlott és a védő enyhítésért jelentettek be fellebbezést. A Győri Ítélőtábla kedden tárgyalta az ügyet.

Dr. Ferenczy Tamás, a Győri Ítélőtábla sajtószóvivője elmondta, hogy a december 16-ai nyilvános ülésen az elsőfokú ítéletet helybenhagyták, mivel az elsőfokú bíróság által megállapított tények megalapozott voltak, a bizonyítékok mérlegelése, értékelése helyes volt. Nem állt fent az erős felindulásban elkövetett emberölés ténye. A másodfokú bíróság álláspontja szerint az emberölésért kiszabott büntetés törvényes, arányos és szükséges, ezért nincs mód annak enyhítésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!