Hírek

2017.07.21. 17:25

Az 1532-es ütközetre emlékeznek: boksszal, Guinness-rekorddal, zenével

KŐSZEG Tizenegyedik alkalommal lesz Félhold és Telihold - Kőszegi Ostromnapok. A múltidéző rendezvény programkínálata azt mutatja, hogy Kőszegen nem felejtik el a történelem hőseit.

Pintér Viktória

Két harangszó között ismertették az idei Félhold és Telihold - Kőszegi Ostromnapok programját a Jurisics- vár udvarán. Az első harangszó 11 órakor hangzott fel, és az 1532-es kőszegi várostromra emlékeztetett. A második a nándorfehérvári vitézekért szólt délben. A kettő között kiderült: a várbitorlók szerepében idén is a Kőszegi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai, valamint a Fitt-Boksz Ökölvívó Egyesület támadja a kőszegi horvátokból, iparosokból, és a Kőszegi Darabontokból álló bátor várvédőket. Azt, hogy komoly harcokra számíthat a közönség, a sajtótájékoztatón jelen levő pirotechnika is bizonyította, ugyanis a Jurisics vár udvarán álló ágyú az esemény alatt kétszer is elsült. Az ostrom persze csak a szíve a rendezvénynek, a véráramban rengeteg kísérőrendezvény várja az érdeklődőket.

Básthy Béla alpolgármester darabontöltözetben a BE-JÓ táncosokkal, elöl Huber László polgármester Fotó: Nagy Jácint

Huber László polgármester a rendezvény megvalósításában segédkezett civileket méltatta, Básthy Béla alpolgármester pedig azt hangsúlyozta, hogy a rendezvény nemcsak turisztikai látványosság, hanem szervesen kapcsolódik a város identitásához. A csetepaté nem áll meg a vár falánál, hiszen Ostrombox Nemzetközi Ökölvívó Gálát rendeznek ezekben a napokban. Az eseményen feltűnik majd Magyarország "legharcosabb Madara", Erdei Zsolt profi ökölvívó. De Bánhegyi Adrienn kötélugró-világbajnok is megküzd magával és a jelenlegi világrekorddal (427): triplázásban (háromszor pörög a kötél egy felugrásra) kíséreli meg a Guinness-rekord felállítását. Ha valaki vásárfiára vágyik, kedvére válogathat a minősített kézműves termékekből. De belehallgathatunk Szabó Balázs és Bandája vagy az ATARU dobszínház koncertjébe is. Lesz tehát látnivaló az augusztus 3-tól augusztus 6-ig tartó Ostromnapokon. A tematikus programok egész augusztusban folytatódnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!