Hírek

2017.04.05. 18:19

Felavatták Brenner János szobrát Szombathelyen

Szombathely - Névadója halálának hatvanadik évfordulóján szobrot avattak a Brenner János Nevelési Központ főbejáratánál.

Turbók Attila

A Brenner János Nevelési Központ főbejáratánál szerdán délután avatták fel az intézmény névadójának szobrát, Veres Gábor szobrászművész alkotását. Brenner János szombathelyi születésű ciszterci szerzetes volt, aki az ’56-os forradalmat követő egyházüldözés vértanújaként írta be magát a történelembe.

Engler Zsolt igazgató a boldoggá avatás előtt álló mártír pap életéről és meggyilkolásának körülményeiről beszélt. Az intézményvezető a Bölcsességek könyvéből idézve jellemezte Brenner János papi munkásságát: fiatalon halt meg, mégis teljes életet élt. A mártír pap egyik mondata, miszerint „az Istent szeretőknek minden a javukra válik” napjainkban a Brenner János Általános Iskola és Gimnázium jelmondatává vált.

Az egyházüldöztetés mártírja az ötvenes évek közepén Rábakethelyen, a határ menti Szentgotthárd második kerületében lett káplán. A plébániához négy fília tartozott: Magyarlak, Máriaújfalu, Zsida és Farkasfa. János atya minden áldozatra készen állt a hívekért, különösen a gyermekek és az ifjúság lelki és testi egészségét táplálta. Vélhetően ez lett a veszte is, több fenyegetés után 1957. december 15-én, máig nem tisztázott körülmények között meggyilkolták.

A szoboravatón Brenner József nagyprépost újra a gyermekeket szólította a mártír pap szobrához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!