Hírek

2009.09.10. 19:45

Az 1989-es magyar határnyitásról mutatott be dokumentumfilmet a CNN

Budapest/Atlanta - Az Egyesült Államok vezetői látták, milyen folyamat zajlik a kommunista országokban 1989-ben, de nem akartak hibát elkövetni, nem akarták visszavetni a folyamatot - mondta idősebb George Bush akkori amerikai elnök abban a dokumentumfilmben, amelyet a CNN hírtelevízió mutatott be csütörtökön az 1989-es magyarországi határnyitásról.

MTI

A tágabb összefüggés akkor is az Egyesült Államok és Oroszország viszonya volt - tette hozzá Bush. "Később Mihail Gorbacsov (szovjet pártfőtitkár) elmondta nekünk, hogy ha mi túlreagáltuk volna az eseményeket, akkor fogalma sincs, hogy mi történt volna. Rengeteg szovjet katona állomásozott az NDK-ban és egész Kelet-Európában, és mi nem akartunk olyan újabb felkeléseket, mint amilyeneket korábban Magyarországon vagy Csehszlovákiában levertek."
    
A szocialista országok pártfőtitkárai mind Moszkvába utaztak 1989 márciusában, és találkoztak Gorbacsovval. A volt szovjet vezető így nyilatkozott a dokumentumfilmben: "Azt mondtam nekik: hatalmas változások elé nézünk. Ami a mi országunkat illeti, mi elkezdjük a változásokat. Ami az önök országait illeti, mi nem avatkozunk bele az önök ügyeibe. Szerintem nem hittek nekem."
    
Németh Miklós akkori magyar miniszterelnök pedig azt mondta: a magyar kormány lépésről lépésre, hetente tesztelte Moszkvát, kezdve attól, hogy az iskolákban eltörölték az orosz nyelv kötelező oktatását. Minden egyes intézkedés után Budapest várta, hogy érkezik-e tiltakozás a szovjet vezetéstől. Nem érkezett egyik esetben sem, ezért merték mindig megtenni a következő lépést a függetlenedés útján.
    
A filmen megszólal két barát, Bella Árpád, aki a soproni határszakaszon volt akkor határőrparancsnok, és Johann Göltl, aki az osztrák oldalon. Mint elmondták, gyakran tettek látogatást egymás hivatalában, noha beszélgetéseiket nem nyújthatták hosszúra, mert az gyanússá vált volna feletteseik szemében. Idővel bátorságuk is volt ahhoz, hogy kényes témákról is beszéljenek egymással.
    
Szolgálatban voltak éppen az augusztus 19-i sopronpusztai páneurópai piknik idején, így főszereplőivé váltak annak a történelmi jelentőségű három órának, amely alatt a pikniken részt vevő több száz keletnémet állampolgár áthatolt a határon. Mint Bella Árpád elmondta, csapdába esve érezte magát: vagy vállalja a konfrontációt a menekülőkkel, vagy átengedi őket, de akkor börtönbüntetés várhat rá. Az utóbbit választotta, és reménykedett. Mint később kiderült, a hatalmi hierarchiában mindenki a felettes reakciójára várt, és miután végső soron Moszkva nem tiltakozott a határnyitás miatt, szőnyeg alá söpörték az ügyet, nem kapott büntetést - mondta.
    
A határnyitás 20. évfordulóján ismét Magyarországra látogató egyik német asszony elmondta a CNN riporterének, hogy ott volt a keletnémet turisták azon csoportjában, amely először a határhoz ment a piknikről. Látván a lezárt határt azt gondolták, addig a pillanatig tartott az illúzió, hogy átmehetnek Ausztriába. De váratlanul egy fiatal nő meglökte a sorompót, - ez volt a kulcspillanat - és átment. Majd mindenki tódult utána - mondta az asszony.
    
Németh Miklós elmondta, hogy augusztus 21-én meghalt egy Magyarországon tartózkodó keletnémet turista. Ezzel összefüggésben azt mondta a miniszterelnöknek az egyik tanácsadója: ha a kormány nem siet a keletnémetek Nyugatra engedésével, és további halálesetek lesznek, akkor az utókor a magyar vezetést fogja hibáztatni ezért.
    
Ezután a magyar miniszterelnöknél járt egy berlini küldöttség, amelynek vezetője Németh Miklós szerint "könyörgött" neki azért, hogy Budapest vonja vissza döntését a határnyitásról. Mint a volt kormányfő elmondta a dokumentumfilmben, ő ezt határozottan elutasította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!