Hírek

2014.07.23. 15:55

Az anglikánoknál hétfőtől nő is lehet már püspök

Nagy többséggel megszavazta a női püspökök szolgálatának engedélyezését célzó kompromisszumos indítványt hétfőn az anglikán egyház. Az általános szinódus, a világszerte 77 millió hívőt számláló anglikán unió „parlamentje” másodszor voksolt ebben a kérdésben.

Némethy Mária

A viták az elmúlt évtizedben többször is a szakadás szélére sodorták az anglikán egyházat. A női püspökök szolgálatának engedélyezése az anglikán világunió legfőbb vallási méltósága, Justin Welby canterburyi érsek komoly sikere, különös tekintettel arra, hogy Welbyt alig másfél éve iktatták be tisztségébe. Női lelkészek már két évtizede szolgálhatnak az anglikán egyházban.

Olvasóinkat kérdeztük, mi a véleményük a nők egyházi szerepvállalásáról?

Prof. dr. Lőrincz Zoltán művészettörténész, egyetemi tanár, református teológus:

– Anglia eléggé szekularizált társadalom, megértem, hogy végül így döntöttek. A protestáns egyházaknál már voltak eddig is női püspökök, például Hamburgnak, Burgenlandnak is nő volt az evangélikus püspöke. Ez utóbbi átment politikusnak a szocialistákhoz, aztán eltűnt a színről. Hannover püspökét, dr. Margot Kasemannt viszont kifejezetten szeretem. Rendkívül éles elméjű nő, fantasztikus tanulmányokat olvastam tőle. Püspökként nagyon népszerű volt, de amikor egyszer átment a piros lámpánál, a rendőrök rajtakapták. Másnap lemondott. Ragyogó elme, kiváló szervező, kapott állásajánlatokat bőven. Ma az Egyházak Ökumenikus Világtanácsánál tölt be fontos funkciót. Én itt Magyarországon szívből azt kívánom, hogy legyen egyszer roma származású püspökünk.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!