Hírek

2014.10.06. 19:35

Az aradi vértanúk évfordulójára emlékeztek megyeszerte

Több száz ember jelenlétében avatták fel gróf Batthyány Lajos, hazánk első miniszterelnökének emléktábláját Sárváron. Megemlékeztek Körmenden és a megyeszékhelyen is.

Munkatársainktól

Az aradi vértanúk kivégzésének 165. évfordulóján rendezett megemlékezésen a Gárdonyi Géza Általános Iskola énekkarosai és színjátszói, Vörös Krisztina tanítványai mutattak be ünnepi műsort.

A rendezvényen Ágh Péter országgyűlési képviselő hangsúlyozta: – Büszkék lehetünk az első magyar miniszterelnökünkre, akit a sárváriak kétszer is képviselőjüknek választottak Emlékeztetett arra is, hogy a ma élőknek méltóvá kell válniuk ahhoz az örökséghez, amelyet őseink ránk hagytak. Dr. Galántai György, a Sárvári Járási Hivatal vezetője ünnepi beszédében Batthyány életéről beszélt, majd megkoszorúzták az emléktáblát.

Az aradi vértanúk 165. évfordulójának szombathelyi emlékünnepségét a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium dísztermében tartották tegnap. A rendezvényen műsort adtak az oktatási intézmény diákjai, illetve az iskola fiúkórusa. Sági József, a városi kulturális és sport bizottság elnöke ünnepi beszédében kiemelte, hogy nemzeti identitásunk fontos tényezői az ünnepek. Minden gyászos ünnepnek megvan a maga pozitív párja. Miért fontos elpusztított emberek ezreiről, millióiról megemlékeznünk? – tette fel a kérdést a képviselő. Azért, mert ezek a napok a hősök emlékét hordozzák. Azokét, akik életüket adták a magyar szabadság kivívásáért. A gimnázium dísztermében rendezett ünnepi megemlékezést követően az emlékfalnál koszorúkat helyezték el a helyi pártok és szervezetek képviselői. A koszorúzáson többek között közreműködött a Magyar Honvédség 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred Díszalegysége és a Szombathelyi Polgárőrség is. A városi ünnepség gróf Batthyány Lajos emléktáblájánál a Dési Huber István Általános Iskola diákjainak műsorával, illetve koszorúzással és az emlékezés mécseseinek elhelyezésével ért véget.

dr. Gaál Róbert jegyző, dr. Puskás Tivadar polgármester, Sági József és Lendvai Ferenc önkormányzati képviselők koszorúznak Szombathelyen (Fotó: Médiaközpont)

Körmenden a Batthyány Lovasbandérium bevonulása után a Városi Fúvószenekar által játszott Himnusszal vette kezdetét hétfőn délután a Rázsó Imre Szakközép- és Szakiskola előtt a 48-as honvédtisztekre való városi megemlékezés.

A rendezvényen Varga Zoltánné, a szakközépiskola igazgatója mondott ünnepi beszédet: – Emlékezzünk a hősökre, akik végigharcolták a szabadságharc csatáit, és babérkoszorú helyett bitófa vagy enyhébb büntetésként golyó általi halál jutott nekik osztályrészül.

Az igazgatónő a nemzet vértanúira emlékezve beszédét úgy folytatta: – A múlt sosem múlik el. Mindaz, ami elődeikkel megtörtént, része mai életünknek is, ezért nem létezhet társadalmi tisztánlátás és nemzeti önismeret a múlt ismerete nélkül.

A megemlékező szavak után az Olcsai-Kiss Zoltán Általános Iskola diákjai adtak műsort, majd a megjelentek elhelyezték a kegyelet koszorúit az aradi 13 mártír helyi emléktáblájánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!