Hírek

2012.11.07. 16:53

Az egyetem és a város is gazdagabb lett a beruházással

Szombathely - Pályázati forrásból 562 millió forintos beruházás valósult meg a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Természettudományi Karán.

Vas Népe

Szerző: Vadas Lucia

Nem csak az intézmény, a régió gazdasági szereplői számára is értékes kutatási centrum jött létre a SEK-en.

A 2009-ben elindított projekt révén olyan eredményeivel a város is gazdagodott, fejezte ki örömét dr. Puskás Tivadar polgármester. A biológiai laborfejlesztés kapcsán az egészségügy és az intézmény közötti szoros együttműködések lehetőségére hívta fel a figyelmet.

Kovács Ferenc, a Vas megyei közgyűlés elnöke kiemelte: nem csak a tárgyi, de a tudás alapú vagyont is gyarapítanunk kell, itt most ez történik, és ebből a vállalkozások is profitálhatnak.

Szombathely életében a tudományos élet mindig is fontos szerepet játszott, kezdte köszöntőjét prof. dr. Gadányi Károly elnök-rektorhelyettes. A fejlesztéseknek köszönhetően a kutatómunka felértékelődik: nem marad a falakon belül, hanem közkinccsé válik.

Dr. Gyurácz József, a Természettudományi Kar (TTK) dékánja a fejlesztéseknek a nem tanári szakok számára nyújtott hozadékáról beszélt: az új laborokban a hallgatók készség szintjén sajátíthatják el a munkájukhoz szükséges gyakorlati ismereteket.

Veress Márton professzor kitért arra, hogy a külső szervezetek, cégek számára végzett kutatómunka anyagi bevételt is hoz majd a SEK-nek, Németh István, a kar dékánhelyettese pedig arról szólt, a költséges alapkutatások helyett a TTK számára az alkalmazott kutatások és a régióhoz kapcsolódó kutatások jelentik a járható utat.

A beruházások során a "zöldgondolkodás" vezérelte az egyetemet, olyan kutatásokban  kívánnak részt venni, amelyek a fenntartható fejlődést szolgálják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!