Hírek

2014.11.10. 19:15

Az enyhe idő ellenére a Közút is készül a télre

Szombathely – Megkezdte a téli felkészülést, a Magyar Közút Nonprofit ZRt. Vas megyei Igazgatósága. Két új gépkocsival bővült a járműpark, így a téli időszakban összesen huszonkilenc saját gépjárművel, 1200 kilométeren védekeznek Vas megyében a síkosság ellen.

Budai Dávid

Sajtótájékoztatót tartott a Magyar Közút Nonprofit ZRt. Vas megyei Igazgatóságának téli üzemeltetéséről Horváth László megyei igazgató. – Nem mondom, hogy felkészültünk a télre, mert ez a kijelentés nagyon könnyen támadható, még akkor is számon kérhető rajtunk, ha nem mi vagyunk a hibásak. Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy egy átlagos télre felkészüljünk. – Ezekkel a mondatokkal nyitotta meg a tájékoztatót az igazgató a Magyar Közút szombathelyi székházában.

Horváth Tamás, a Magyar Közút gépkocsivezetője felkészülten várja a havas, csúszós időjárást. Fotó: Unger Tamás

Annak ellenére, hogy szokatlanul enyhe még az időjárás, november tizedikétől március tizenötödikéig, téli üzemmódra álltak át a Magyar Közútnál. Emiatt huszonnégy órás szolgálatban vannak a munkatársak, ilyenkor a síkosság-mentesítés, a hóeltakarítás, a hóakadályok megszüntetése is a feladatuk. A burkolathibák kijavításával kezdődik a munka. Fontos az árkok, padkák, vízelvezető-rendszerek rendbetétele, és az út menti növényzet gondozása. Már egy-két cserje rossz elhelyezkedése is nagyon komoly hóátfúvásokat okozhat. Mint megtudtuk, ha a bokrok túl közel találhatóak az úttesthez, a szél éppen az útra fújja majd a havat.

Havazás esetén a főútvonalakkal kezdik a takarítási munkákat, majd következnek a kisebb forgalmú utak. A kiemelt jelentőségű első- és másodrendű utakon őrjáratos védekezést alkalmaznak majd, vagyis az utakat teljes hosszában sózzák.

A kisebb forgalmú utak esetében, pedig a rajonos védekezést alkalmazzák, itt nem a teljes hosszon, hanem csupán kanyarokban és emelkedőknél helyeznek ki érdesítőanyagot az útburkolatra.  Vas megye 1550 kilométeres úthálózatából 1200 kilométer esik ebbe a két kategóriába.

A legkisebb forgalmú utak esetében már nincs síkosság elleni védekezés, de havazás esetén letakarítják azokat, így személygépkocsival ezek az alsórendű utak is járhatóak maradnak. Ónos eső esetén a sorrend ugyanez, de ilyenkor az egész úthálózaton elvégzik a síkosságmentesítést, elsősorban sózással.

Szombathely belterületén az eddigi gyakorlatnak megfelelően a Szova Zrt. takarítja az úthálózatot. Szükség esetén a korábbi éveknek megfelelően tizenhárom útszakaszt tudnak lezárni, ezek az utak kisebb kerülővel minden esetben kiválthatók, így nagy hófúvások esetén a fontosabb utakra tudnak összpontosítani.

Vas megyében hálóval védekeznek a hóátfúvások ellen. Ebből mintegy ötvenkét kilométert helyeznek ki a megyében, ez az országos mennyiség csaknem húsz százalékát jelenti. Ezek a munkálatok jelen pillanatban is zajlanak – emelte ki Horváth László, majd hozzátette, jelenleg tizenhárom kilométeren található hóvédő cserje és erdősáv a megyében.

A tavalyi évhez képest kettővel több szóróval és hóekével is ellátott gépkocsival rendelkezik a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Vas Megyei Igazgatósága, így a megyében bevethető saját gépjárművek száma huszonkilencre emelkedett. Ha ehhez hozzá számítjuk a télen bevethető egyéb járműveket is, akkor összesen ötvennyolc saját gép állítható hadrendbe. Ezenkívül szerződéses partnerek segítségével, ha szükség van rá, még 121 járművet tudnak szolgálatba állítani.

Bíznak benne, hogy rendkívüli helyzet nem adódik, de ha igen, arról időben tájékoztatják a lakosságot, mivel partnerük az Országos Meteorológia Szolgálat, és figyelik az osztrák előrejelzéseket is. A Közút információi már megtalálhatóak a facebookon és a twitteren is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!