Hírek

2006.05.15. 12:10

Az erdélyi Fogaras teljes vesztegzár alatt van

Bukarest (MTI) - Az erdélyi Fogaras várost teljes egészségügyi vesztegzár alá helyezték, bezárták a Feketehalomban mûködõ fertõzõ baromfineveldét, miután hétfõ délelõttig már Brassó megyében és az ország néhány más pontján (így a szomszédos Vrancea megyében) is több helyen azonosították a madárinfluenza vírusát, vagy gyanítják a fertõzöttséget.

Mórocz Zsolt

Fogarast hétfõre virradóra teljes egészségügyi vesztegzár alá helyezték azután, hogy az elmúlt napokban a H5-ös vírust azonosították az elsõ gyorstesztek alapján a Brassó megyei Huréz településen, Fogarason, valamint egy Feketehalomban mûködõ baromfineveldében. A mintákat ezúttal is szaklaboratóriumi vizsgálatoknak vetik alá, hogy meggyõzõdjenek arról, vajon a vírusnak a rendkívül veszélyes H5N1 altípusáról van-e szó. Fogarason a hatóságok meg is kezdték a város egész háziszárnyas-állományának az elpusztítását. A városból senkit nem engednek ki, az áthaladó gépkocsik nem állhatnak meg, be- és kilépéskor pedig fertõtlenítik a jármûveket.
Idõközben újabb helyeken vélték felfedezni a madárinfluenza jelenlétét. A fetetehalmi Drakom Silva baromfitenyésztõ telepen már biztosan azonosították a vírust, de alapos a gyanú, hogy a mellette lévõ másik kettõ (a Pati Prod és az Avi Prod nevû) is fertõzött. Mindhárom helyrõl az ország számos megyéjébe szállítottak vágott baromfit. A vírus jelenlétének gyanúja további öt Brassó megyei településen, nevezetesen Alsóvisten, Ucsán, Párón, Felsõszombatfalván és Sároson is fölmerült.

Gheorghe Flutur mezõgazdasági miniszter elrendelte az ország összes baromfitelepének a legszigorúbb egészségügyi ellenõrzését. A hatóságok szombattól két hétre betiltották Románia egész területén az élõ baromfi adásvételét.
A feketehalmi Drakom Silva telep vezetõinek súlyos büntetõjogi felelõssége van az ügyben. Kiderült ugyanis, hogy a cég nem is alkalmazott képzett állatorvost, a húst a szükséges engedélyek nélkül értékesítette, ráadásul feketén dolgoztatta alkalmazottait. Már a múlt kedden mintegy háromezer csirke pusztult el, de a tulajdonos csak több nap után tett bejelentést, addig is nyugodtan folytatta kereskedelmi tevékenységét. Azzal védekezik, hogy valaki szerinte üzleti bosszúból másutt elhullott tetemeket dobott az õ telepére.

Nem lehet kimutatni pontosan, hogy e teleprõl mennyi szárnyast is adtak el, hiszen semmiféle dokumentáció nem áll rendelkezésre. Annyi biztosnak látszik, hogy tizenöt tonna vágott baromfi került innen legalább három megyébe (Vrancea, Kovászna és Prahova). A vraceai Bolotestiben vasárnap a gyorstesztek kimutatták a vírus jelenlétét. Flutur egyébként az elõzõ napon mintegy tíz megyét jelölt meg, ahová az említett gócból szállíthattak árut.
A román sajtó tudni véli, hogy a Feketehalomról származó hús egy része - a kereskedõk állításai ellenére - már nem csak a raktárakban van, hanem egyes üzletek polcaira is kikerülhetett. A hírek szerint a hatóságok már le is foglaltak 1660 kilogramm - eladásra kínált - baromfihúst Focsani-ban. További három tonnát egy galaci élelmiszer-áruházból, két tonnát pedig Prahova tizenegy üzletébõl koboztak el.

Ilie Van, a román baromfitenyésztõk egyesületének elnöke egy rádiónyilatkozatában jelezte: a mostani eset nyomán akár egymillió szárnyast is elpusztíthatnak a járvány terjedésének megelõzése érdekében. Az április 21-ig felszámolt ötvenhárom korábbi fertõzési gócban összesen 420 ezer szárnyast pusztítottak el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!