Hírek

2009.07.01. 02:26

Az erdő életével ismerkedhettek

Vasvár - A Kardos László Általános Iskolában évek óta hagyomány, hogy az alsó tagozatosok erdei iskolai programokon, kirándulásokon vesznek részt. Az idei tanévben a kisebbeket egy-, illetve két-, a nagyobbakat háromnapos programok várták.

Bajdó Bettina-Vojnovics Viktória

A 2. a osztályosok Nagymákfán Kereszti László gazdaságában lovakat, szarvasmarhákat figyelhettek meg, majd erdei séta, magaslesről célba lövés következett. A traktorozás az ő esetükben sem maradt el. Másnap Oszkóba kirándultak, ahol Bozzai Nóra vezette végig a gyerekeket a tanösvényen. A kézműves-foglalkozáson vesszőből fontak virágokat. Végül izgalmas akadályversenyen adtak számot a két nap során szerzett ismeretekből az általános iskola kisdiákjai.

A 2. b osztályosok két napot töltöttek az Oszkói Hegypásztor Kör erdei iskolájában. Szalmafonás, langallósütés, esti tábortűz, szalonnasütés szerepelt a programban. Megtanulhatták a korongozást is, de sajnos a beköszönő rossz idő miatt elmaradt a várva várt kocsikázás.

A harmadik évfolyamosoknak már valódi, háromnapos erdei iskolában volt részük Őrimagyarósdon. A nemzeti park rengeteg látnivalót tartogatott. A falu nevezetességeivel való megismerkedést túra követte a Vadása-tóhoz. Útközben eddig csak a tankönyvekben látott növényekre csodálkoztak rá, és élvezettel csipegették az erdei szamócát.

A második napon a benti feladatokat túra követte a Szőce patak völgyébe, ahol védett növényeket ismerhettek meg. Nem maradt el a szalonnasütés, az utolsó nap tekeversennyel zárult.

A negyedik osztályosok úti célja is az őrségi település volt. A Vadása-tó kialakulásának, természeti értékeinek megfigyelését kapták feladatul, majd felderítették a faluban a Földvárat. Magvakból képeket ragasztottak, a nap eseményeiről pedig esténként naplót készítettek. Másnap nagyon várták Vörös Ferenc keramikus népi iparművészt, akivel csodálatos alkotások készültek a korongon. Az alkotásokat Sejber Mihály tanár égette ki. Később rövid túrát tettek a gyerekek Hegyhátszentjakabra, a román kori templomhoz.

Az utolsó nap délelőttje az itt szerzett ismeretekből számot adó vetélkedővel telt.

Délután Szalafőn a Pityerszeren nézték meg az Őrség jellegzetes épületeit, figyelmesen hallgatták az idegenvezetőt, érdeklődve néztek körül a házakban és a melléképületekben. Megtudták, hogy az Őrségi Nemzeti Park címerállata már nem a siketfajd, hanem a lepke. Őriszentpéteren Varga Ottó plébános mutatta be a román kori templomot, mesélt a történetéről. Késő délután fáradtan érkeztek Vasvárra, ahol a szülők már izgatottan várták csemetéiket.

E tartalmas három nap alatt a gyerekek ízelítőt kaptak az Őrségből: nevezetességeiből, jellegzetességeiből, próbáltak együtt élni, alkalmazkodni egymáshoz, rendben tartani szobájukat, holmijukat.

A kirándulásokat, erdei iskolai programokat idén is a hegyháti kisváros általános iskolájának alsós munkaközössége szervezte és bonyolította le a gyerekek nagy örömére.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!