Hírek

2015.03.31. 13:35

Az erős szél és jégdara miatt riasztanak Vas megyében is - havazás is lehet a következő napokban

Változékony időjárást hoz magával az április. Hétfőn jégdara esett Alsószölnökön. Mára pedig riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat Vas megyére, amelyet zivatarok, jégeső vagy akár havazás kísérhet. Hétfőn jégvihar volt Alsószölnökön.

Vas Népe-információ

Olvasónk Monek Zsolt, aki képeket is küldött a viharról azt mondta: a jég a délutáni meleget követően szerencsére vizesen pár percig esett, de még kedden reggel is láthatóak voltak a nyomai. A fotók tanúságai szerint egyébként apró szemekben esett a jég a településen.

A folytatás is hasonlóan szélsőségesnek ígérkezik. Az erős szél miatt ugyanis riasztást adott ki a mai napra az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország több térségére, köztük Vas megyére is. A szöveges figyelmeztetésben a társaság azt írta, hogy egy markáns hidegfront érkezik, amelynek hatására az ország északi és középső részén akár 65-85 kilométer/órás erősségű is lehet a szél. A Kisalföld északnyugati tájain, a Dunántúli-középhegység és a főváros térségében egy-egy 90-100 kilométer/óra körüli széllökés is előfordulhat. A hidegfront mentén néhol jégdara kíséretében zivatar is kialakulhat – tették hozzá.

Vas megyében egyébként a várható széllökések meghaladhatják a 70 kilométer/órás sebességet a mai napon. Eszerint Vas megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a szél veszélye miatt.Szerdán előfordulhat hózápor, havazás az Északi-középhegység és a Bakony magasabb részein, de az alacsonyabban fekvő területeken nem lesz megmaradó hó – írta a meteorológiai szolgálat. Csütörtökön is sok felhő lesz felettünk, gyakran kell számítani esőre, záporokra, a magasabban fekvő helyeken hózáporokra. Továbbra is szeles marad az idő. Hajnalban a szélvédettebb helyeken gyenge talajmenti fagy előfordulhat. Pénteken eleinte csak kevés felhő lesz felettünk, később azonban északnyugat felől újra megnövekszik a felhőzet és többfelé várható ismételt csapadék.


Élénk, időnként erős szél várható, reggel többfelé fagyhat. A felettünk átvonuló hidegfront megviselheti szervezetünket. Gyakori ilyenkor a fejfájás, migrén, erősödhetnek az izületi fájdalmak, a görcsökkel járó megbetegedéseknél fokozódik a görcshajlam. Hosszabb lesz a reakcióidő, ami a közlekedésben fokozhatja a balesetveszélyt.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 20:17 perckor küldött tájékoztatása szerint az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú (narancs) riasztást adott ki Vas megye Celldömölki járása területére.

Az érintett területen a 90 km/órát meghaladó erősségű széllökések várhatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!