Hírek

2006.02.16. 10:00

Az esztergomi hattyúk nem madárinfluenzában pusztultak el

Budapest (MTI) - Az Esztergomnál szerdán talált hattyúk az elsõdleges vizsgálatok szerint nem madárinfluenza miatt pusztultak el - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök miután látogatást tett az Országos Állategészségügyi Intézetben.

Mórocz Zsolt

- Az elõzõ vizsgálatok befejezõdtek, lezárultak, az utolsó három még folyamatban és ugyanazokat az eltéréseket mutatja morfológiailag, mint az elõzõek, ezért nagy valószínûséggel azt mondhatjuk, hogy (...) ezek nem madárinfluenzától betegedtek meg  - mondta a kormányfõ.

rn

Hozzátette: az elmúlt 24 órában nem találtak olyan madártetemet, amely valószínûsítené a madárinfluenza jelenlétét más helyeken. A kormányfõ arra kérte az illetékeseket, hogy ne csak akkor adjanak tájékoztatást, amikor a vizsgálatok lezárultak, hanem akkor is, ha valahol egy helyen, nagy tömegben azonos fajtához tartozó madarak elhullását tapasztalják, mert akkor - az uniós szabályokat megelõzve - életbe léptetik a korlátozó rendszabályokat, és tájékoztatják a lakosságot.

rn

Magyarország már tavaly októberben bevezette azokat az intézkedéseket és korlátozásokat, amelyeket például Németország csak az utóbbi napokban - emlékeztetett Gyurcsány Ferenc. Ilyen intézkedés volt például, hogy csak engedéllyel lehet állatvásárokat, -kiállításokat rendezni Magyarországon.

rn

Elmondása szerint az Európai Unió úgy döntött: elfogadja azt a magyar javaslatot, hogy ebben az évben folytatódjon a szárnyasok vizsgálata; Magyarországon tavaly 11 ezer madarat vizsgáltak, ez a szám az idén több mint 30 ezer lesz.

rn

Gyurcsány Ferenc megerõsítette: az Európai Unió a vizsgálati költségek felét, mintegy 109 ezer eurót (27 millió forint) megtéríti Magyarországnak. Az Országos Állategészségügyi Intézetben el tudnak végezni minden, ilyen esetben szükséges vizsgálatot - hangsúlyozta a kormányfõ hozzátéve, hogy csak a legutolsó virológiai beazonosítás történik Nagy-Britanniában.

rn

- Ez a laboratórium, ahol most vagyunk, az Európai Unió szabványai szerint van feljogosítva sokfajta vizsgálatra, és ezek között a madárinfluenza vizsgálatának teljes spektrumára. Magyarországnak ebben az ügyben semmilyen lemaradása nincs - mondta a miniszterelnök.

rn

Gyurcsány Ferenc megismételte a sajtótájékoztatón, hogy aki elhullott állatot talál, ne nyúljon hozzá, hanem hívja a 189-es ingyenes kormányzati zöldszámot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!