Hírek

2014.02.10. 14:55

Az év hölgye: orvos és tanár

Szombathely (mt) Az év hölgye 2013 online és hagyományos szavazásunkon dr. Borcsányi-Andits Mónika lett az első, Mák Dóri a második, Tóth Szilvia a harmadik.

Merklin Tímea

Dr. Borcsányi-Andits Mónikát a Púder nélkül rovatunkban tavaly tavasszal mutattuk be, mint olyan orvost, aki emberközpontú szemlélettel gyógyít, nemcsak a betegségre tekint, hanem a testi-lelki bajokra együtt. A doktornő Szombathelyen él, férje Péter, gyermekei: Noémi és Olivér, hobbija a futás. Amint mondja, néhány kilométer kocogás után másképp látja a világot, semmi nem hozza ki a sodrából, minden problémát meg tud oldani.

Dr. Borcsányi-Andits Mónika 49 éves, két gyermekes anyuka (Fotó: Kiss Teodóra/archív)

Családjukban az „alma nem esett messze a fájától”, mert Mónika harmadik generációs orvos, a személyre szabott gyógyítás mintáját az anyai nagyapjától tanulta, aki falun praktizált, a nap 24 órájában rendelkezésre állt. Olyan orvos szeretett volna lenni, aki nem válik egy elszemélytelenedő világ csavarjává. Az orvosi egyetem után kórházban kezdett dolgozni, szerzett szakvizsgát megelőző orvostanból, majd másoddiplomát népegészségügyi szakemberként. Elvégzett több homeopátiás képzést, majd elmélyült a fitoterápiában, Bach-virágterápiában, a Schüssler-féle arcdiagnosztikában. Úgy véli, a hagyományos nyugati orvoslás és a természetgyógyászat nem alternatívái egymásnak, hanem kiegészítői, a kettő egymás mellett működik. Mindezen kívül Kneipp-orvoslást is tanul Ausztriában, ahol a módszer elterjedt, így közvetlen tapasztalatokat nyert a működőképességéről.

Az orvoslás mellett tanít a felsőoktatásban. (A családfán visszapillantva: az apai nagyszülők tanítók voltak.) Hangsúlyozza: hogy végezheti szerteágazó tevékenységét, azt a megfelelő háttérnek, nagyszülőknek, testvérnek és a férjének, Borcsányi Péternek köszönheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!