Hírek

2009.01.30. 03:28

Az iskola igényei

<b>Celldömölk </b> - Találkozott a Városi Általános Iskola vezetőivel, tanáraival a múlt héten Kiss Péter kancelláriaminiszter. Meghallgatta a fejlesztési terveket, segítséget ígért a jelzett problémák megoldásához.

Budai Rózsa

A könyvtárban ülték körül az asztalt az iskola vezetői, tanárai, és az iskola felújítási terveit kiterítve várták Kiss Péter minisztert. Baloghné Danka Adél igazgató mutatta be röviden a 2007 szeptemberétől kemenesaljai oktatási centrumként működő iskolát, amelybe 14 településről járnak gyerekek. Az anyaintézményben 600 diák tanul, az alsósági tagiskola 1-8. osztályában 200. Tagiskolaként kapcsolódik hozzájuk Nagysimonyi, Kenyeri, Kemenesmihályfa, ezekben a falvakban összevont csoportként megmaradt az alsó tagozat. A Városi Általános Iskolának összesen 1100 tanulója és 150 felnőtt alkalmazottja (pedagógus, technikai segítő) van.

A tervrajzok segítségével érzékeltette az iskolaigazgató és Fehér László polgármester, hogy milyen átalakítások kezdődnek a tanév végén. Az iskolafelújítási pályázat 500 milliós támogatásából és a száztíz milliós önrészből nem telik minden szükséges átalakításra. Megvalósul a bővítés, belső átalakítás a Széchenyi utcában, rendbe teszik az alsósági iskolát, amelynek közelében színvonalas városi sportcsarnokot építettek egy évtizede. Biztos, hogy a felújítás végére vonzó intézménnyé válik a város három régi iskolaépülete. Mikorra várható a befejezés, kérdezte a miniszter. 2010 nyarára szeretnénk, hangzott az óvatos polgármesteri válasz.

A beszélgetés első percétől lehetett érezni, hogy az iskola és a város vezetői nem egészen elégedettek a helyzettel. A gondokat többen is szóba hozták, évtizedes elhanyagoltságot kellene gyorsan felszámolni. Söptei Józsefné alpolgármester hatásosan érvelt (lobbizott) a kis-Gáyer érdekében. Elmondta, hogy az elsős-másodikos gyerekek épületére nem jut a pályázati pénzből, pedig ott is rosszak a körülmények. Az óvodák vonzó környezetéből átkerülő gyerekek lepusztult épületben kezdik az iskolai éveiket. Ablakokat, ajtókat kellene cserélni, fel kellene újítani a mosdókat. Kimarad a nagy felújításból a tornaterem is, szabvány méretű csarnokká alakítására nincs pénz. Kiss Péter így zárta a beszélgetést: - Ha jól értem, az a feladatom, hogy segítsek pénzt szerezni a kis iskola és a tornaterem felújításához. Megígérem, annál is inkább, mert a kormány értékeli az erőfeszítést, amit a város és polgármestere a kistérségi iskola létrehozása, a korszerű oktatás érdekében tett. Közös fenntartású, színvonalas képzést nyújtó iskolák működését szorgalmazza és támogatja a kormány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!