Hírek

2015.03.24. 15:28

Az ön lakóhelyén mikor lesz lomtalanítás? Mutatjuk az időpontokat! (frissítve)

Megyei körkép – Elkezdődött a lomtalanítási időszak Vas megyében, ezért összegyűjtöttünk rengeteg települést és időpontot, úgyhogy böngészésre fel!

Lisztmayer Zsófia

A korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy gyakori félreértés van akörül, hogy mit visznek el és mit nem a hulladék elszállítását végző cégek lomtalanításkor. Az akció során a lakosság megszabadulhat a rendszeres hulladékgyűjtés során el nem szállítható (a szabványos szeméttároló edényzetbe a méretük miatt el nem helyezhető), a lakásban, a háztartásban feleslegessé vagy selejtessé vált tárgyaktól (bútorok, eszközök stb.).

Az érvényben lévő vonatkozó törvény alapján a lomtalanítási akcióban a következő hulladéktípusok nem tartoznak bele, s ezért el sem szállítják őket a legtöbb esetben: kerti hulladék, nyesedék (zöld hulladék), állati tetem, trágya, bontásból származó autóalkatrész (kárpit, szélvédő, lökhárító), építési törmelék (mosdókagyló, csempe stb.), lapátos hulladék, veszélyes hulladék (egyebek között permetezőszer göngyöleg-maradék, festék, festékes göngyöleg, gumiabroncs, akkumulátor, neoncső, hullámpala, gyógyszer, fáradt olaj, olajos-üzemanyagos göngyöleg), bontott elektronikai hulladék (például selejtes hűtő, televízió, háztartási gép).

Bútor és elektronikus hulladékot válogat Németh Sándor a Müllex dolgozója Körmenden.

Szombathely területét a szokásokhoz híven hat körzetre osztották a hulladékszállítást végző Szomhull Nonprofit Kft. munkatársai.

Március 28. és május 16. között hat szombati napon, mindig máshol gyűjtik össze a házak elé kitett limlomot. Az elszállítást végző cég azt kéri, hogy lehetőség szerint csak a kiírásban szereplő nap reggelén helyezze ki a lakosság a szemetet a közterületekre. Az első lomtalanítási nap március 28., a lomtalanítási terület pedig a Perint-pataktól nyugatra eső városrész, a Jáki úti temetővel bezárólag (ide tartozik Olad, az Oladi lakótelep, a Csónakázó-tó környékétől a Jáki úti temetőig húzódó városrész).

A második nap április 11., a terület pedig: Petőfi S. – 18-as honvéd utcáktól északra eső városrész, a Perint és a Gyöngyös patak között a Váci M. utcával bezárólag (tehát a Derkovits lakótelep, valamint az Akacs M., Szabó M., Deák F., Engels F. utcák környéke, illetve a 14 emeletes mögötti utcák).

A harmadik nap április 18., a terület pedig: a Szent Márton utca és Thököly I. utcáktól délre eső városrész, amelyet keletről a vasútvonal, nyugatról a Perint-patak, délről a Szent Gellért utca határol (tehát a belváros déli része, Joskar-Ola lakótelep, KISZ lakótelep, Százhold városrész a Szt. Gellért utcával bezárólag).

A negyedik nap április 25., a terület pedig: a Ferenczy I. – Szt. Gellért – Csaba utcák vonalától délre eső városrész (tehát a Hajnóczy u., Újperint, Petőfi-telep, valamint a Diófa utca környéki lakótelep, Gyöngyösszőlős, Gyöngyöshermán és Szentkirály), illetve Zanat városrész.

Az ötödik nap május 9., a terület pedig: a kőszegi – szentgotthárdi vasútvonaltól keletre eső városrész, az ipartelep utcái, (Zanat már nem!), valamint a volt bucsui vasúttól északra eső városrész (Kámon, Herény, Stromfeld lakótelep, Bébic lakótelep, Éhen Gyula lakótelep., Pick lakótelep, Minerva lakópark). Dél felől a Csaba utcáig bezáróan.

A hatodik nap május 16., a terület pedig: a Thököly I. utcától északra eső városrész a Perint és Gyöngyös-patak között a Petőfi S. utcáig, valamint a Szent Márton utcától északra a Gyöngyös-patak és a vasútvonal között a volt bucsui vasút nyomvonaláig (tehát a belváros, valamint a Sugár u. – Hadnagy u. – 11-es huszár út környéke, Lovas u. környéke).

A ki nem helyezhető hulladékokat az autóalkatrész kivételével lakossági mennyiségben a Szova Zrt. díjtalanul átveszi a Körmendi úti Hulladékudvarban. A limlomot az akció napján reggel 7 óráig, szállítójárművel megközelíthető közterületre kell kihelyezni. Így jelentősen csökkenthető a guberálás miatti szennyezés veszélye. A Szomhull munkatársai arra kérik az érintetteket, hogy a limlom szelektált kirakásával (külön rakva például a fémet, a fát, a kartont), és a papírból készült termékek (újság, kartondoboz) kötegelésével segítsék a munkát. A limlomakció a lakosságra vonatkozik, intézményekre, vállalkozásokra, kereskedelmi egységekre nem.

Az elektronikai hulladékot külön gyűjtik Szombathelyen is, a következő e-hulladékgyűjtés ideje március 28-án lesz, amikor is reggel 8 órától 13 óráig gyűjtik be a lakossági szelektív elektromos és elektronikai hulladékot. Telepített gyűjtőhely található a Kiskar és a Bürü utca sarkán lévő parkolóban, a Mikes Kelemen és a Károlyi Antal utca végén a régi buszfordulóban, a Körmendi úti Hulladékkezelő telepen reggel 6 órától 14 óráig, valamint a Bogáti úton, a Kastélynál található buszfordulónál.

Az elektronikai hulladékok külön gyűjtésével azt szeretnék elérni a Szomhull Zrt. munkatársai, hogy Szombathelyen szélesedjen az újrahasznosítható hulladékok begyűjtésének köre. Az e-hulladék az élővilágra, az emberi egészségre fokozott veszélyt jelent, különleges gyűjtést és kezelést igényel, így az nem gyűjthető a háztartási vegyes hulladékkal. Az e-hulladék másodnyersanyagokat is rejt, amelynek jelentős része újrahasznosítható. Ennek ellenére nagy részük ma mégis hulladéklerakókba, erdőszélekre, illegális lerakókba vagy illetéktelen kezekbe kerül. Az e-hulladék továbbá a sok újrahasznosítható másodnyersanyag mellett számos mérgező anyagot és nehézfémet (ólom, kadmium, higany, króm) is tartalmazhat, amelyek a környezet számára nagy veszélyt jelenthetnek. A cél tehát az, hogy az e-hulladék minél nagyobb mértékben hasznosuljon, illetve a benne található környezetre, emberre veszélyt jelentő anyagok ellenőrzött körülmények között kerüljenek ki a környezetünkből.

A gyűjtés során leadható elektronikai berendezések: háztartási kis- és nagyberendezések, szórakoztató elektronikai cikkek, kávéfőző, vízforraló, mikrohullámú sütő, szendvicssütő, porszívó, konyhai kisgépek, hűtőszekrény, mosógép, mosogatógép, villanytűzhely, villanybojler, ventilátor, lámpatest, asztali lámpa, videomagnó, DVD-lejátszó, rádió, magnó, CD-lejátszó, Hi-Fi torony, Music-center; képernyős elektronikai berendezések: televízió, monitor, számítógépek, telefonközpontok, egyéb irodatechnikai berendezések: asztali telefon, nyomtató, számítógép, elektromos írógép, iratmegsemmisítő, diktafon; elektromos és elektronikus barkácsgépek, szerszámok: fúrógép, ütvefúró, sarokcsiszoló, körfűrész, rezgőcsiszoló, hőlégfúvó; játékok, szabadidős és sportfelszerelések.

A Szomhull Kft. munkatársai arra kérik a városlakókat, hogy az elszállítandó eszközöket ne helyezzék ki őrizetlenül a hulladékgyűjtő mellé, elkerülve ezáltal a berendezések fosztogatását, illetve a környezet szennyezését. Az elektronikai hulladék pedig csak ép állapotban gyűjthető!

A Müllex Közszolgáltató Nonprofit Kft. munkatársai összesen 93 településen végeznek lomtalanítási feladatokat Vas megyében, egyebek között Szentgotthárdon, Körmenden és a Nádasd környéki településeken.

Szentgotthárdon április 11-én (szombaton) kezdődik a lomtalanítási akció, ezen a napon a Rába-folyótól keletre eső területe (Füzesi József A., a Széchenyi, a Bethlen G., a Rózsa F., a Táncsics M., a Mária, a Petőfi S. – Kisfaludy S., a Kossuth L., valamint az István király utcák által határolt terület valamennyi utcája), valamint Rábakethely városrésze érintett a hulladékok elszállításában. Április 25-én (szombaton) pedig a Rába-folyótól nyugatra eső utcákban, így a Pável Á. lakótelepen, Hunyadi, Május 1., Malom, Mátyás király, Móricz Zsigmond, Ady Endre, Baross Gábor, Jókai és a Gárdonyi G. utcákban, valamint Rábatótfalu, Rábafüzes, Jakabháza, Máriaújfalu, Farkasfa, Zsida és Zsidahegy városrészeken szállítják el a hulladékot.

A szállítást végző cég munkatársai azt kérik a lakosságtól, hogy a fenti időpontokban reggel 7 óráig a lakásban keletkezett, felhalmozott, és feleslegessé vált tárgyakat szállítójárművel megközelíthető közterületre helyezzék ki. Az elektronikai hulladékok elhelyezésére április 10-én (pénteken) 9 óra és 16 óra között a SZET Szentgotthárdi Kft. telephelyén ( Füzesi út 8.) kihelyezett konténerben van lehetőség.

Körmenden a lombhulladékot előreláthatóan május 9-én szállítják majd el, a megbontatlan elektronikai hulladékot pedig május 8-án pénteken a városgondnokság telephelyén (Ady E. u. 72) 7 órától 16 óráig lehet elhelyezni.

Nyul Csaba, a Müllex Kft. üzletágvezetője elmondta, hogy több autóval szállítják el a különböző hulladékokat.
– Két garnitúra autógumit is elszállítunk háztartásonként, valamint külön visszük el egyebek között a fabútorokat is. A legtöbb problémát az okozza, hogy az emberek nem rendezetten helyezik ki a lomtalanítás alkalmával elszállítandó limlomot, valamint sok olyan hulladékot is – például autó és elektronikai eszközök bontásából származót is – is kiraknak, amelyet a jogszabályok alapján nem vehetünk át – mondta el Nyul Csaba.

Nádasdon, Daraboshegyen, Hegyhátsálon, Szőcén, Hegyháthodászon, valamint Halogyban április 18-án (szombaton) történik a lomtalanítás, 17-én pénteken pedig a megbontatlan elektronikus hulladékok elszállítása, utóbbiak esetén az önkormányzat épületének udvarában biztosítanak a leadásra lehetőséget.

Sárváron az alábbi időpontokban végez lomtalanítást a Sárvári Zöldpont Nonprofit Kft.: április 2-án (csütörtökön) a Bem J., a Deák F., a Diófa, a Dózsa Gy., az Eszti, a Gárdonyi, a Gyöngyös, a Hunyadi, a Laktanya, a Mátyás K., a Móricz Zs., az Ölbői, a Rábasömjéni, a Sport, a Sylvester J., valamint a Szent I. H. utcákban; április 30-án (csütörtökön) az Arad, a Dorottya, az Esze T., a Kanizsai, az Orsolya, a Pálházi G. M. utcákban, valamint Hegyközségben; május 28-án (csütörtökön) az Ágfalva, az Akácfa, az Alsógyep, a Bártfa, a Csallóköz, a Damjanich J., az Eperjes, az Ikervári, az Isaszeg, a Katalin, a Katona J., a Komárom, a Munkácsy M., a Nefelejcs, a Sársziget, a Székely, a Szombathelyi, a Tulipán, az Ungvár, és a Világos utcákban, valamint Újmajorban; június 25-én (csütörtökön) a Tilosalja, a Kertekalja, a Magyari, a Tinódi L. S., az Erdély, a Bocskai I., a Kinizsi P., a Nagyvárad, a Bercsényi, a Nádasdy F., a Március 15., a Baross G., az Arany J., a Tomori P., a Mikes K., a Kassa, a Budai N. A., valamint a Tompa M. utcákban; július 23-án (csütörtökön) a Balassi B., a Kisfaludy S., a Kiss J. altábornagy, a Petőfi S., a Selyemgyár, a Soproni, a Szegedi K. G., a Vágóhíd, a Vörösmarty M. utcákban, valamint Lánkapusztán; szeptember 17-én (csütörtökön) a Bartók B., a Dévai B. M., a Kodály Z., a Medgyessy F., Rákóczi F., a Temető, az Újsziget utcákban, valamint a Vadkert körúton; október 15-én (csütörtökön) az Attila, a Cukorgyár, a Csokonai, a Fekete-híd, a Madách I., a Mező, az Óvár, a Péntekfalui, a Szatmár, a Vitnyédi, a Zrínyi M., valamint a Rábaköz utcákban végzik a lomtalanítási akciót.
A lomtalanítás akcióját igénybe vevőktől azt kérik a Zöldpont munkatársai, hogy a lomnak minősülő hulladékot a lomtalanítás napján reggel 6 óráig a közterületre helyezzék ki.

Kőszegen a lomtalanítással kapcsolatban arra kérik a lakosságot, hogy a megjelölt városrészen és napon reggel 7 óra 30 percig a rendszeres hulladékgyűjtés során el nem szállítható tárgyakat szállítójárművel megközelíthető közterületre helyezzék ki. Veszélyes hulladékot (egyebek között elem, akkumulátor, festékes doboz) tilos kitenni. Az elszállítás a megjelölt napon 7 óra 30 perctől 16 óráig történik az alábbi időpontokban: Március 26-án (csütörtök) a Bercsényi u., a Rómer F. u., a Faludi F. u., a Károlyi M. u., a Tüskevár u., a Gyöp u., a Rohonci u., a Velemi u., a Sigray J. u., az Űrhajósok útja, az Irottkő u., a Deák F. u., a Posztó u., a Dr. Ambró Gy. u., a Tamásárok u., a Lóránt Gy. u., a Posztógyári u., valamint a Vízmű utcákban; március 30-án (hétfő) a Mohás u., a Napsugár u., az Óház u., a Forrás u., a Panoráma körút, a Tölgyes u., a Ciklámen tér, a Felsőerdő u., a Festetics u., a Szelestey u., a Csőszház u., a Postásrét u., a Vaihingen u., a Bersek J. u., a Bechtold I. u., a Hadik A. u., a Gesztenyefa u., a Mélyút, a Freh Alfonz u., a Szőlőskert u., a Köböl u., a Szent György u., a Szent Anna u., valamint a Kankalin utcákban; április 1-jén (szerda) pedig Kőszegfalván, valamint a Szombathelyi utcában végzik a lomtalanítást.

Répcelakon május 16-án, szombaton lesz lomtalanítás, amely során elszállítják a limlomot és az elektronikai hulladékot is.

Csepregen májusban tervezik a lomtalanítást, de pontos időpont még nincsen. A lakosságot azonban időben értesítik majd a lomtalanítás időpontjáról. A lakossági felhíváson pedig az is szerepel majd, hogyan oldják meg az elektronikai hulladék elszállítását.

Tormásligeten a lomtalanítás tervezett időpontja május 16-a, szombat, de a részletekről a későbbiekben tájékoztatják a lakosságot.

Tömördön március 26-án, csütörtökön szállítják el a lakosság által kihelyezett hulladékot.

Vasváron várhatóan május 15-én lesz lomtalanítás, az időpontot azonban a hulladékot elszállító cég nem igazolta vissza.

A Celldömölkön élőknek őszig kell várniuk a következő lomtalanításra, ugyanis november környékén szállítják majd el a hulladékot.

Kenyeriben nem minden évben van lomtalanítás, idén viszont lesz. Előreláthatólag azonban csak ősszel, szeptember környékén számíthatnak rá a lakosok. A településen a limlomot és az elektronikai hulladékot ugyanazon a napon szállítják el, különböző járművekkel.

A Szomhull Kft. munkatársai nemcsak Szombathelyen, de a környező településeken is begyűjti a feleslegessé vált lim-lomot és elektronikai hulladékot. A cég a begyűjtést az adott napokon 7 óra 30 perckor kezdi. A lim-lomot az otthonok elé, míg az elektronikai hulladékot az önkormányzatok udvarából gyűjtik majd be.

A települések lomtalanítási menetrendje:

Acsád

Lim-lom: március 31.

Elektronikai hulladék: március 28.

Balogunyom

Lim-lom: április 9.

Elektronikai hulladék: április 8.

Bejcgyertyános

Lim-lom: április 21.

Elektronikai hulladék: május 20.

Bozzai

Lim-lom: április 16.

Elektronikai hulladék: április 15.

Bögöt

Lim-lom: május 11.

Elektronikai hulladék: május 8.

Bucsu

Lim-lom: április 23.

Elektronikai hulladék: április 21.

Csempeszkopács

Lim-lom: április 27.

Elektronikai hulladék: április 24.

Csénye

Lim-lom: május 11.

Elektronikai hulladék: május 8.

Dozmat

Lim-lom: április 8.

Elektronikai hulladék: április 2.

Felsőcsatár

Lim-lom: április 17.

Elektronikai hulladék: április 16.

Gencsapáti

Lim-lom: május 30.

Elektronikai hulladék: május 29.

Gyanógeregye

Lim-lom: április 20.

Elektronikai hulladék: április 17.

Gyöngyösfalu

Lim-lom: szeptember 19.

Elektronikai hulladék: szeptember 18.

Ikervár

Lim-lom: október 10.

Elektronikai hulladék: október 9.

Ják

Lim-lom: június 6.

Elektronikai hulladék: június 5.

Kisunyom

Lim-lom: április 9.

Elektronikai hulladék: április 8.

Kenéz

Lim-lom: április 29.

Elektronikai hulladék: március 28.

Lukácsháza

Lim-lom: szeptember 26.

Elektronikai hulladék: szeptember 25.

Megyehíd

Lim-lom: április 29.

Elektronikai hulladék: április 28.

Meggyeskovácsi

Lim-lom: április 27.

Elektronikai hulladék: április 24.

Meszlen

Lim-lom: március 31.

Elektronikai hulladék: március 30.

Nárai

Lim-lom: április 28.

Elektronikai hulladék: április 27.

Narda

Lim-lom: április 17.

Elektronikai hulladék: április 16.

Nemesbőd

Lim-lom: április 16.

Elektronikai hulladék: április 15.

Nemeskolta

Lim-lom: április 20.

Elektronikai hulladék: április 17.

Nyőgér

Lim-lom: április 21.

Elektronikai hulladék: április 20.

Ölbő

Lim-lom: április 10.

Elektronikai hulladék: április 9.

Pecöl

Lim-lom: április 16.

Elektronikai hulladék: április 15.

Perenye

Lim-lom: április 24.

Elektronikai hulladék: április 23.

Pósfa

Lim-lom: május 6.

Elektronikai hulladék: május 4.

Rábapaty

Lim-lom: október 3.

Elektronikai hulladék: október 2.

Rábatöttös

Lim-lom: április 20.

Elektronikai hulladék: április 17.

Rum

Lim-lom: április 1.

Elektronikai hulladék: március 31.

Salköveskút

Lim-lom: április 14.

Elektronikai hulladék: április 13.

Lim-lom: április 8.

Elektronikai hulladék: április 2.

Sorkifalud

Lim-lom: április 2.

Elektronikai hulladék: április 1.

Sorkikápolna

Lim-lom: április 2.

Elektronikai hulladék: április 1.

Sorokpolány

Lim-lom: április 2.

Elektronikai hulladék: április 1.

Söpte

Lim-lom: április 14.

Elektronikai hulladék: április 13.

Szeleste

Lim-lom: május 6.

Elektronikai hulladék: május 4.

Tanakajd

Lim-lom: május 12.

Elektronikai hulladék: május 11.

Táplánszentkereszt

Lim-lom: május 18,19.

Elektronikai hulladék: május 15.

Torony

Lim-lom: április 13.

Elektronikai hulladék: április 10.

Vasasszonyfa

Lim-lom: május 13.

Elektronikai hulladék: május 12.

Vassurány

Lim-lom: május 13.

Elektronikai hulladék: május 12.

Vasszécseny

Lim-lom: május 12.

Elektronikai hulladék: május 11.

Vasszilvágy

Lim-lom: március 31.

Elektronikai hulladék: március 30.

Vát

Lim-lom: április 10.

Elektronikai hulladék: április 9.

Vép

Lim-lom: június 13.

Elektronikai hulladék: június 12.

Zsennye

Lim-lom: április 1.

Elektronikai hulladék: március 31.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!